Een plan maken


Hoe bereid je een actie voor? Hoe plan je een campagne? Voordat je de straat op gaat, denk je eerst na over je visie en strategie, doelgroepen die je wilt benaderen en de wijze waarop je de verandering tot stand wil brengen. Dit schrijf je op in een concreet plan.

Praktijkvoorbeelden


portret

Aan de slag met de petitie voor gezonde lucht! Een plan maken

Samen voor gezonde lucht!

Binnen de campagne "Samen voor gezonde lucht”  gaan we in 2015 de luchtkwaliteit weer meten met bewoners. Dit doen we alleen op plekken waar we normoverschrijding verwachten. Daarmee sluiten we aan bij de actualiteit dat we volgend jaar overal in Nederland aan die Europese norm moeten voldoen. Meetplekken komen o.a. in : Arnhem, Hilversum, Maastricht, Geldrop (onder voorbehoud), Leiden, Nijmegen, Roermond, Schiedam, Tilburg en Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag.

De lucht in Nederland is echter op veel meer plekken ongezond. Daarom zijn we naast de meetcampagne een petitie gestart. We gaan de Tweede Kamer vragen méér te doen voor gezonde lucht in Nederland. Effectieve maatregelen zijn bijvoorbeeld investeren in fiets en openbaar vervoer en het weren van de meest vieze voertuigen uit de stad. Om te laten zien dat heel veel Nederlanders ook graag gezonde lucht inademen lanceren we een petitie. Samen gaan we ze overtuigen, iedereen heeft recht op gezonde lucht!

We denken dat 40.000 handtekeningen indruk zal maken bij de Tweede Kamer. Er is dus nog een hoop te doen, waarbij we jouw hulp niet kunnen missen. Weet jij handige plekken om petitielijsten neer te leggen? Of een leuke markt of evenement om mensen te informeren en te laten tekenen voor gezonde lucht? Heb je een online netwerk dat je kan vragen te tekenen?

Zet je in voor gezondere lucht! Alle kleine beetjes helpen, kijk wat jij kunt doen!

Lees verder...

portret

Nacht van de Nacht Een plan maken

Doel van deze activiteit is mensen bewust maken van de waarde van het donker. Het gaat vooral om het ‘ ervaren van het donker’. Ook geven we mensen tips om lichthinder te verminderen.
 
  • Bedenk eerst of je een kleine activiteit wil organiseren of dat het ook best een groter evenement mag worden.
  • Besef dat hoe meer mensen/groepen meedoen, hoe meer tijd het kost om alles in goede banen te leiden. Als je genoeg tijd hebt en het een groot evenement kan worden benader dan andere groepen met de vraag om mee te doen. Misschien wil het IVN wel een wandeling in het donker organiseren of is er een sterrenwacht in de buurt die met telescopen wil staan.
  • Samen aan tafel (met wie is afhankelijk van de keuze ‘ groot of klein evenement’ ) en brainstormen over leuke activiteiten tijdens de Nacht van de Nacht. Vind je het lastig iets te bedenken? Op www.nachtvandenacht.nl vind je een inspiratiegids met vele voorbeelden van mogelijk activiteiten.
  • Werkplan maken: wat is ons doel, wat gaan we doen, wanneer, wie doet wat, begroting

Lees verder...

portret

Niet nog meer kernafval Een plan maken

Tijd dus om te stoppen met het maken van steeds meer kernafval. Dat kan op allerlei manieren, dat lukt niet met 1 activiteit alleen. WISE voert actief campagne tegen kernenergie, onder andere door steeds meer mensen en bedrijven over te laten stappen op groene stroom. Maar we bemoeien ons ook actief met de discussie over kernafval. Nu door een petitie te lanceren die de regering oproept consequent te zijn; als je geen oplossing weet voor kernafval moet je stoppen het te maken.

 

Lees verder...

portret

Roundup actie Een plan maken

Hoofddoel:
Het doel is in overeenstemming met het doel van de staatssecretaris om het gebruik van Roundup door particulieren terug te dringen. Doel van onze actie is om onze stad Roundup vrij te krijgen. Tuinen, parken, trottoirs, moestuinen, sportvelden willen we Roundupvrij hebben, want deze kunnen heel goed zonder. Om dit te bewerkstelligen  beginnen we met activiteiten om Roundup uit de winkels van onze eigen gemeente te krijgen. We nemen dus een beperkte opdracht, dit maakt de actie overzichtelijk en kortdurend. Onze stappen richten zich op Roundup, de bekendste speler in dit veld.

 

Subdoelen:
Soms is het niet haalbaar per direct Roundup uit de schappen te krijgen. Daarom twee directe subdoelen:
Alternatief 1 = Schapstoppers bij de producten met glyfosaat
Alternatief  2 = A4 met info op het prikbord in de winkel

Indirect subdoel is om het publiek te informeren, dat gaat via persberichten en de sociale media.

 

Lees verder...