Een plan maken


Hoe bereid je een actie voor? Hoe plan je een campagne? Voordat je de straat op gaat, denk je eerst na over je visie en strategie, doelgroepen die je wilt benaderen en de wijze waarop je de verandering tot stand wil brengen. Dit schrijf je op in een concreet plan.

Praktijkvoorbeelden


portret

Start een burgerwindinitiatief! Een plan maken

Burgerinitiatief voor windenergie

Je kunt je als burgerinitiatief op verschillende manieren inzetten voor windenergie, denk bijvoorbeeld aan:

 1. actief meepraten over de locatie, omvang en situering van het windpark en de windmolens,

 2. een goede participatieregeling bedingen en/of het beheer van een gebiedsfonds van een windpark op je nemen,

 3. als burgerwindcoöperatie een deel van een gepland park wil mee-ontwikkelen of overnemen, of

 4. als burgerwindcoöperatie een geheel eigen windpark wil ontwikkelen.

De meeste burgerinitiatieven die met windenergie aan de slag gaan kiezen voor één van de twee laatste opties. Burgerinitiatieven die mede-eigenaar zijn van een lokaal windpark zorgen voor veel lokaal draagvlak voor windenergie omdat het dan een project van en voor de bewoners wordt.

Het ontwikkelen van een windpark is voor professionele projectontwikkelaars een fulltime baan. Dat zegt iets over de tijdsinvestering die het kost – minimaal vijf jaar – en de complexiteit op het gebied van ruimtelijke ordening en vergunningverlening. Bovendien zijn er miljoenen mee gemoeid. Hieronder geven we een aantal tips hoe je jouw windplan tot een succes kunt maken.


Lees verder...

portret

Niet nog meer kernafval Een plan maken

Tijd dus om te stoppen met het maken van steeds meer kernafval. Dat kan op allerlei manieren, dat lukt niet met 1 activiteit alleen. WISE voert actief campagne tegen kernenergie, onder andere door steeds meer mensen en bedrijven over te laten stappen op groene stroom. Maar we bemoeien ons ook actief met de discussie over kernafval. Nu door een petitie te lanceren die de regering oproept consequent te zijn; als je geen oplossing weet voor kernafval moet je stoppen het te maken.

 

Lees verder...

portret

Fête de la Nature Een plan maken

Om het Fête de la Nature label te krijgen en opgenomen te worden in het officiële programma, moeten activiteiten voldoen aan de volgende criteria:

 • Activiteiten vinden plaats in het weekend van Fête de la Nature

 • Activiteiten helpen deelnemers bewust te worden van de natuur

 • Activiteiten bevorderen de sociale cohesie

 • Activiteiten vinden plaats in een natuurlijke omgeving in de breedste zin van het woord

 • Activiteiten zijn gratis en voor iedereen toegankelijk

 • Activiteiten zijn zo vermakelijk en levendig mogelijk om een feestelijk gevoel te geven

 

Een activiteit onder de vlag van het Fête de la Nature mag NIET:

 • de plek direct of indirect beschadigen (de plaats moet in zijn oorspronkelijke staat terug gebracht worden)

 • door de organisatoren gebruikt worden om hun eigen doelen te realiseren, voor zover deze niet direct samenhangen met natuurbescherming en sociale cohesie

 

Lees verder...

portret

Verbinden en netwerken Een plan maken

Plan Hadden we een plan?  Banken hebben plannen en verzorgingstehuizen ook (en lappen excel sheets) Als nuchtere Westfriezen gebruiken we "gewoon" ons  gezonde verstand.. Belangrijk is "sensitiviteit"  (weer iets om in Google op te zoeken) we kijken anders (is dat ook niet de slogan van Milieudefensie? ) en zijn begonnen met een Repair cafe (met goed repareren draag je toch ook bij aan de circulaire economie ? )  "Pain in the ass" overigens: "de Senseo". Na 2,5 jaar is ie "kaduuk" We hebben een fruitboomgaard van de ondergang gered (onbespoten voedsel !), een energiecoöperatie opgericht (waar stadsverwarming al niet toe leidt?) en doen daar leuke dingen met zonnepanelen en energiebesparing. Ook een bomengroep opgericht. Nee niet omdat onze stadsverwarming nu op snipperhout (biomassa)  stookt (doen ze!)  en dat we elke boom om die reden willen knuffelen en beschermen omdat ie anders in de oven verdwijnt ? Nee "gewoon" de zorg om bomen die hun uiteindelijke ouderdom vrijwel nooit meer halen. Er is altijd wel iets: we (ze ?)  willen meer parkeerplaatsen, het riool moet vernieuwd of de weg met heringericht én (gebeurt !) "ik krijg schaduw op mijn zonnepanelen !"  Inmiddels hebben we ECHT wat te knuffelen: een bos met 8000 bomen wat gekapt dreigt te worden voor een v.d Valk hotel (www.beusebos.nl)  

Hebben we dit allemaal zelf gerealiseerd..natuurlijk niet, we sloten ons aan bij bestaande actiegroepen maar waren ook sensitief: wat gebeurt er, wat komt er in krant, wat staat er op facebook ? Wat wordt er overal getwitterd ?  Inmiddels ook goede contacten met de "zwerfinator". Dirk Groot (een soort terminator van zwerfval en landelijk bekend) - weer iets om op te zoeken - open maar vast twee schermen -

MORAAL VAN DIT VERHAAL: Sluit je aan bij anderen, doe met ze mee. Als je iets zelf opricht (hebben wij ook gedaan) vergeet dan de kunst van het loslaten niet.  Eigen bestuurtjes dus ! Anders loop je in je eigen succes vast !  Denk ook eens anders, OMDENKEN dus, en wees vooral creatief. Ga niet tekeer tegen de politiek (vroeg of laat heb je ze weer nodig) .Laat ze de eer: een wethouder die een lintje doorknipt van iets wat jij gerealiseerd hebt. Uiteindelijk (en troost jezelf daarmee)  heb JIJ het wel gerealiseerd ! Je duurzame ambitie weer voor een deel vervuld !  Je kunt je verdriet altijd nog in de kroeg verdrinken. (weet je nog ?) Zorg altijd  wel dat er iemand in de buurt is om je boven de bar uit te trekken (letterlijk en figuurlijk)  En verder bedenk:  "een half pond komedie is meer waard dan een kilo verstand"  al moet je dat laatste niet te letterlijk nemen.       

          

Lees verder...