Een plan maken


Hoe bereid je een actie voor? Hoe plan je een campagne? Voordat je de straat op gaat, denk je eerst na over je visie en strategie, doelgroepen die je wilt benaderen en de wijze waarop je de verandering tot stand wil brengen. Dit schrijf je op in een concreet plan.

Praktijkvoorbeelden


portret

Grip op groen Een plan maken

Bedenk het volgende:

 

1) Wat wil ik precies: wil ik alléén het groen opknappen of wil ik het met meerderen ? (bedenk dat de beherende instanties vaak "eenpitters" afwijzen vanwege de continuiteit!)

2) Denk ook  aan drachtbeplanting (bijen) of vleermuizen maar ook vogels als mezen (nestkasten). Of wil ik (bij een  gemeentelijke fruitboomgaard  bijvoorbeeld) alleen een betere verzorging (snoeien van bomen) om zodoende een betere vruchtopbrengst te krijgen ?

2) Maak van daaruit  een korte krachtig geformuleerde doelstelling waarin  je duidelijk neerzet wat je wilt!

3) Bedenk ook even wat voor materiaal je daarbij nodig hebt en wat dat kost. Via gemeentelijk groenbeheer (of provinciale landschapsorganisaties)  kun je meestal wel materiaal in bruikleen krijgen. Maak een schatting van de kosten

4) Vraag je af wat jouw enthousiasme om dit te gaan doen heeft opgewekt. Kan heel goed een "trigger" zijn om ook anderen te motiveren ! Schrijf dat op!

Lees verder...

portret

Kledingbibliotheek Utrecht Een plan maken

Eind maart hebben we het idee bedacht, de maand april stond in het tekenen van berekeningen maken: is het haalbaar, onderzoek doen: is er vraag naar, en vooral ook bij ons zelf nagaan of we ervoor willen gaan. Waarvan we op dat moment nog geen idee hadden wat dat precies zou betekenen. Begin mei zijn we echt aan de slag gegaan met de uitwerking. We hebben een website gemaakt met ons idee, we wilde graag het idee met zoveel mogelijk mensen delen. En op deze manier ook het proces van ontwikkelen en ontstaan van de Kledingbibliotheek delen met alle geïnteresseerden. We hebben kort daarna een brainstormsessie gehouden, hierin konden we met verschillende enthousiastelingen praten over ons concept. Daarna zijn we echt begonnen. Via Humana konden we 600 kg tweedehands kleding ophalen, we hebben steeds meer designers om ons heen verzameld, en de eerste collectie is daar. Fantastisch om te zien dat het nu werkelijkheid begint te worden. We hebben ons perfecte plekje in het centrum van Utrecht gevonden en zijn nu druk bezig met de crowdfunding. Daarnaast is op dit moment onze online catalogus af, gaan we straks alle kledingstukken fotograferen voor in deze catalogus en zijn de labels en pasjes in bestelling voor het lenen straks.

 

Lees verder...

portret

Fête de la Nature Een plan maken

Om het Fête de la Nature label te krijgen en opgenomen te worden in het officiële programma, moeten activiteiten voldoen aan de volgende criteria:

 • Activiteiten vinden plaats in het weekend van Fête de la Nature

 • Activiteiten helpen deelnemers bewust te worden van de natuur

 • Activiteiten bevorderen de sociale cohesie

 • Activiteiten vinden plaats in een natuurlijke omgeving in de breedste zin van het woord

 • Activiteiten zijn gratis en voor iedereen toegankelijk

 • Activiteiten zijn zo vermakelijk en levendig mogelijk om een feestelijk gevoel te geven

 

Een activiteit onder de vlag van het Fête de la Nature mag NIET:

 • de plek direct of indirect beschadigen (de plaats moet in zijn oorspronkelijke staat terug gebracht worden)

 • door de organisatoren gebruikt worden om hun eigen doelen te realiseren, voor zover deze niet direct samenhangen met natuurbescherming en sociale cohesie

 

Lees verder...

portret

Taste the waste Een plan maken

We gaan een ´taste the waste´ diner organiseren om het thema ´voedselverspilling´ onder de aandacht te brengen.

Het etentje wordt gemaakt van voedsel dat eigenlijk nog prima te eten is en anders weggegooid zou worden. De doelgroep waar wij ons op richten zijn de consumenten van de lokale supermarktketens in Delft.

Plan van aanpak:

1) regelmatig bij elkaar gaan zitten om een planning te maken hoe we het gaan aanpakken.

2) taken verdelen:

 •     wie regelt de lokatie voor het diner;
 •     wie zorgt voor de PR, flyers ontwerpen en drukken;
 •     wie zorgt voor een persbericht in de lokale krant en op de website;
 •     wie maakt een afspraak met supermarkten?

Lees verder...