Een plan maken


Hoe bereid je een actie voor? Hoe plan je een campagne? Voordat je de straat op gaat, denk je eerst na over je visie en strategie, doelgroepen die je wilt benaderen en de wijze waarop je de verandering tot stand wil brengen. Dit schrijf je op in een concreet plan.

Praktijkvoorbeelden


portret

Verbinden en netwerken Een plan maken

Plan Hadden we een plan?  Banken hebben plannen en verzorgingstehuizen ook (en lappen excel sheets) Als nuchtere Westfriezen gebruiken we "gewoon" ons  gezonde verstand.. Belangrijk is "sensitiviteit"  (weer iets om in Google op te zoeken) we kijken anders (is dat ook niet de slogan van Milieudefensie? ) en zijn begonnen met een Repair cafe (met goed repareren draag je toch ook bij aan de circulaire economie ? )  "Pain in the ass" overigens: "de Senseo". Na 2,5 jaar is ie "kaduuk" We hebben een fruitboomgaard van de ondergang gered (onbespoten voedsel !), een energiecoöperatie opgericht (waar stadsverwarming al niet toe leidt?) en doen daar leuke dingen met zonnepanelen en energiebesparing. Ook een bomengroep opgericht. Nee niet omdat onze stadsverwarming nu op snipperhout (biomassa)  stookt (doen ze!)  en dat we elke boom om die reden willen knuffelen en beschermen omdat ie anders in de oven verdwijnt ? Nee "gewoon" de zorg om bomen die hun uiteindelijke ouderdom vrijwel nooit meer halen. Er is altijd wel iets: we (ze ?)  willen meer parkeerplaatsen, het riool moet vernieuwd of de weg met heringericht én (gebeurt !) "ik krijg schaduw op mijn zonnepanelen !"  Inmiddels hebben we ECHT wat te knuffelen: een bos met 8000 bomen wat gekapt dreigt te worden voor een v.d Valk hotel (www.beusebos.nl)  

Hebben we dit allemaal zelf gerealiseerd..natuurlijk niet, we sloten ons aan bij bestaande actiegroepen maar waren ook sensitief: wat gebeurt er, wat komt er in krant, wat staat er op facebook ? Wat wordt er overal getwitterd ?  Inmiddels ook goede contacten met de "zwerfinator". Dirk Groot (een soort terminator van zwerfval en landelijk bekend) - weer iets om op te zoeken - open maar vast twee schermen -

MORAAL VAN DIT VERHAAL: Sluit je aan bij anderen, doe met ze mee. Als je iets zelf opricht (hebben wij ook gedaan) vergeet dan de kunst van het loslaten niet.  Eigen bestuurtjes dus ! Anders loop je in je eigen succes vast !  Denk ook eens anders, OMDENKEN dus, en wees vooral creatief. Ga niet tekeer tegen de politiek (vroeg of laat heb je ze weer nodig) .Laat ze de eer: een wethouder die een lintje doorknipt van iets wat jij gerealiseerd hebt. Uiteindelijk (en troost jezelf daarmee)  heb JIJ het wel gerealiseerd ! Je duurzame ambitie weer voor een deel vervuld !  Je kunt je verdriet altijd nog in de kroeg verdrinken. (weet je nog ?) Zorg altijd  wel dat er iemand in de buurt is om je boven de bar uit te trekken (letterlijk en figuurlijk)  En verder bedenk:  "een half pond komedie is meer waard dan een kilo verstand"  al moet je dat laatste niet te letterlijk nemen.       

          

Lees verder...

portret

Duurzame voeding op scholen Een plan maken

JMA vindt het daarom de hoogste tijd stappen te ondernemen en vindt het logisch dat scholen hun verantwoordelijkheid nemen in duurzaamheidseducatie op school. 
Als scholieren op het VO-onderwijs al jong op inspirerende manier kennis maken met de herkomst van voedsel en begrijpen wat het belang van duurzaam voedselpatroon is, zullen zij in de toekomst minder snel op zoek gaan naar minder verantwoorde voedselkeuzes. Helaas merken we dat scholen vaak niet prioriteit geven aan duurzaamheidseducatie. Wij vinden dit een gemiste kans. 

 

Het gaat om voedsel uit de supermarkt en schoolkantine en verduurzamen de schoolkantine in een Green Canteen. Een kantine met 100 % biologisch vleesaanbod, vleesvervangers en/ of vegetarisch aanbod.
Verschillende klassenteams: projectmanagers, journalisten, filmcrew, ondernemers, masterchefs, interviewen lokale duurzame ondernemers, schrijven een opiniestuk, benaderen de lokale/ landelijke media en maken een minidocumentaire in de stijl van 'Keuringsdienst van Waarde'.  In een slotdebat overtuigen de leerlingen de schooldirectie (en/ of cateraar) over het belang van een duurzamer kantineaanbod, met als resultaat de 'Green Canteen', de duurzame schoolkantine.

Het project draagt bij aan een positieve meningsvorming over duurzaam consumeren. Jongeren zien zo hoe zij hun macht als consument kunnen inzetten en zelf het verschil maken!" Bekijk hier de trailerfilm: www.jma.org/greencanteen.

Lees verder...

portret

Aan de slag met de petitie voor gezonde lucht! Een plan maken

Samen voor gezonde lucht!

Binnen de campagne "Samen voor gezonde lucht”  gaan we in 2015 de luchtkwaliteit weer meten met bewoners. Dit doen we alleen op plekken waar we normoverschrijding verwachten. Daarmee sluiten we aan bij de actualiteit dat we volgend jaar overal in Nederland aan die Europese norm moeten voldoen. Meetplekken komen o.a. in : Arnhem, Hilversum, Maastricht, Geldrop (onder voorbehoud), Leiden, Nijmegen, Roermond, Schiedam, Tilburg en Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag.

De lucht in Nederland is echter op veel meer plekken ongezond. Daarom zijn we naast de meetcampagne een petitie gestart. We gaan de Tweede Kamer vragen méér te doen voor gezonde lucht in Nederland. Effectieve maatregelen zijn bijvoorbeeld investeren in fiets en openbaar vervoer en het weren van de meest vieze voertuigen uit de stad. Om te laten zien dat heel veel Nederlanders ook graag gezonde lucht inademen lanceren we een petitie. Samen gaan we ze overtuigen, iedereen heeft recht op gezonde lucht!

We denken dat 40.000 handtekeningen indruk zal maken bij de Tweede Kamer. Er is dus nog een hoop te doen, waarbij we jouw hulp niet kunnen missen. Weet jij handige plekken om petitielijsten neer te leggen? Of een leuke markt of evenement om mensen te informeren en te laten tekenen voor gezonde lucht? Heb je een online netwerk dat je kan vragen te tekenen?

Zet je in voor gezondere lucht! Alle kleine beetjes helpen, kijk wat jij kunt doen!

Lees verder...

portret

Bouw de grootste Levende Windmolen Een plan maken

Om te laten zien dat Nijmegen goed bezig is met windenergie en om leden te werven voor de coöperatie, heeft Milieudefensie samen met burgerwindcoöperatie Windpower Nijmegen op 5 oktober 2014 langs de Waal bij Bemmel het eerste officieel vastgelegde wereldrecord Levende Windmolen gevestigd; 213 mensen (en 2 honden) deden mee. De windmolen had de omvang van een echte windmolen met een mast van 100 meter lang en wieken van 50 meter. de totale lengte was dus 150 meter. WindPower Nijmegen en Milieudefensie wilden heel graag laten zien dat er veel supporters voor windenergie zijn in Nijmegen en omgeving. Met een levende windmolen geef je een statement af vóór windenergie.

Windpower Nijmegen wilde daarnaast een mooie publieksactie opzetten om nieuwe leden te werven. Zo kwamen we al snel op het idee van een levende windmolen en waarom dan niet meteen een wereldrecord vestigen?

Met 5 vrijwilligers van WindPower Nijmegen en nog een hele groep mensen die mee wilden helpen op de dag zelf zijn we aan de slag gegaan. We hadden zes weken de tijd en dat was erg kort, maar het is gelukt!

Lees verder...