Een plan maken


Hoe bereid je een actie voor? Hoe plan je een campagne? Voordat je de straat op gaat, denk je eerst na over je visie en strategie, doelgroepen die je wilt benaderen en de wijze waarop je de verandering tot stand wil brengen. Dit schrijf je op in een concreet plan.

Praktijkvoorbeelden


portret

KRNWTR actie Een plan maken

We gaan een KRNWTR Award uitdelen aan de meest kraanwatervriendelijke horecagelegenheid in Utrecht. We zoeken contact met de organisatie: KRNWTR die zich in Nederland inzet voor het promoten van kraanwater.

De  doelgroep is de consument maar ook de eigenaren van de horecagelegenheden in Utrecht.

We hebben een draaiboek gemaakt naar de actie toe. We hebben taken verdeeld en zijn horecagelegenheden gaan benaderen via de mail om hen op de hoogte te stellen van onze actie.

Waar je op moet letten:

  • Goede communicatie, zodat je misverstanden voorkomt in de groep.
  • Wie ontwerpt de flyer?
  • Wie brengt het naar drukker?
  • Wie schrijft de mail naar de horecagelegenheden?
  • Wie zoekt contact met de pers?

Lees verder...

portret

Bijen redden Een plan maken

Het plan bestaat uit de volgende stappen:

  1. Informatie verzamelen over de ondertekening van het Bijenconvenant door jouw gemeente.
  2. Een lokaal partnernetwerk opbouwen.
  3. Met steun van het partnernetwerk de gemeente het Bijenconvenant laten ondertekenen.

Lees verder...

portret

Repair Café Een plan maken

Tijdens een buurtbewonersdag over duurzaamheid en geluk die we hadden georganiseerd in mijn wijk kwam naar voren dat men zich wel wilde inspannen om een Repair Café op te zetten. Zo konden we met een groepje van 5 personen aan de slag. Er was één iemand die al veel uitzoekwerk had gedaan voor het opzetten van een Repair Café, waardoor we al gelijk veel informatie hadden om snel te starten. Later is deze persoon uit de kerngroep gegaan, maar konden de overige personen het zelf overnemen. We hebben vervolgens de taken verdeeld en een analyse gemaakt van ieders netwerk om deze te benutten bij ons plan.

Lees verder...

portret

De Groene Draad Een plan maken

We hebben natuurlijk alle mensen benaderd met de vraag om mee te doen. Men kon zelf vorm geven aan hun eigen ‘open tuin-dag’. Eetbaar Boxtel liet een folder en posters maken met een kaartje waarop de 14 tuinen met naam en adres werden aangegeven. En we zorgden voor de nodige publiciteit met persberichten.

Elke deelnemende tuin kreeg tevoren folders en posters, en ook enkele groene (milieuvriendelijke) ballonnen om bij de ingang tot hun tuin op te hangen.

Lees verder...