Een plan maken


Hoe bereid je een actie voor? Hoe plan je een campagne? Voordat je de straat op gaat, denk je eerst na over je visie en strategie, doelgroepen die je wilt benaderen en de wijze waarop je de verandering tot stand wil brengen. Dit schrijf je op in een concreet plan.

Praktijkvoorbeelden


portret

Aan de slag met de petitie voor gezonde lucht! Een plan maken

Samen voor gezonde lucht!

Binnen de campagne "Samen voor gezonde lucht”  gaan we in 2015 de luchtkwaliteit weer meten met bewoners. Dit doen we alleen op plekken waar we normoverschrijding verwachten. Daarmee sluiten we aan bij de actualiteit dat we volgend jaar overal in Nederland aan die Europese norm moeten voldoen. Meetplekken komen o.a. in : Arnhem, Hilversum, Maastricht, Geldrop (onder voorbehoud), Leiden, Nijmegen, Roermond, Schiedam, Tilburg en Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag.

De lucht in Nederland is echter op veel meer plekken ongezond. Daarom zijn we naast de meetcampagne een petitie gestart. We gaan de Tweede Kamer vragen méér te doen voor gezonde lucht in Nederland. Effectieve maatregelen zijn bijvoorbeeld investeren in fiets en openbaar vervoer en het weren van de meest vieze voertuigen uit de stad. Om te laten zien dat heel veel Nederlanders ook graag gezonde lucht inademen lanceren we een petitie. Samen gaan we ze overtuigen, iedereen heeft recht op gezonde lucht!

We denken dat 40.000 handtekeningen indruk zal maken bij de Tweede Kamer. Er is dus nog een hoop te doen, waarbij we jouw hulp niet kunnen missen. Weet jij handige plekken om petitielijsten neer te leggen? Of een leuke markt of evenement om mensen te informeren en te laten tekenen voor gezonde lucht? Heb je een online netwerk dat je kan vragen te tekenen?

Zet je in voor gezondere lucht! Alle kleine beetjes helpen, kijk wat jij kunt doen!

Lees verder...

portret

Bijen redden Een plan maken

Het plan bestaat uit de volgende stappen:

  1. Informatie verzamelen over de ondertekening van het Bijenconvenant door jouw gemeente.
  2. Een lokaal partnernetwerk opbouwen.
  3. Met steun van het partnernetwerk de gemeente het Bijenconvenant laten ondertekenen.

Lees verder...

portret

Tafelen met... Anders koken, anders kiezen Een plan maken

Zorg ervoor dat je je strategie goed hebt uitgestippeld; hoe groter de groep mensen die je wil uitnodigen, hoe beter voorbereid je moet zijn. Hou de volgende zaken in je achterhoofd:

  • Wie is je doelgroep? Wil je bijvoorbeeld alleen je directe vrienden bereiken, of buurtbewoners, of studenten?
  • Wat weet je van je doelgroep? Welke zaken zijn er voor hen belangrijk? Denk hierbij aan dingen als het budget dat ze hebben, hoeveel tijd ze beschikbaar hebben voor duurzaam inkopen en koken, hebben ze kinderen, dat soort dingen.
  • Hoe ga je deze mensen bereiken? Kun je van iedereen een mailadres krijgen, of kun je beter flyers neerleggen in een buurthuis, of kun je een oproep ergens plaatsen?
  • Wie heb je nog meer nodig? Wie is je kok, wie schrijft eventuele mails en teksten, wie levert je voedsel aan?
  • Hoeveel tijd heb je beschikbaar voor het plannen en uitvoeren?
  • Hoeveel hulp heb je? Vele handen maken licht werk natuurlijk.
  • Welke middelen heb je tot je beschikking (budget, locatie, vaardigheden)? Wellicht kun je gebruik maken van sponsoring of andere manieren van netwerken om dit uit te breiden.

Kijk hier voor meer tips en ideeën. 

Lees verder...

portret

Zon op KWC Coöperatie Een plan maken

Zoek via de gemeente een school, sportclub of andere organisatie met een groot dak. Check of het dak geschikt is: ligging in de zon, draagkracht van de constructie. Kies bij voorkeur een organisatie die niet zoveel energie verbruikt dat ze een laag stroomtarief betalen; dat maakt het terugverdienen van de investering in de panelen lastiger. Zoek ook een paar mensen die willen helpen alles uit te zoeken en te regelen: bv. Iemand die verstand heeft van energie (elektriciteit), van financiën en van communicatie.
Hoe werkt het: de coöperatie koopt de panelen, de school gebruikt de stroom, zodat haar energierekening lager wordt. Dat voordeel betaalt de school jaarlijks terug aan de coöperatie; deze verdeelt de opbrengst onder de leden. De leden betalen jaarlijks een klein bedrag voor onderhoud, verzekering en vervanging van de omvormers.

Lees verder...