U bent hier: Home / Toolbox / Doen / Juridische informatie en procederen / Juridische procedures / Juridische hulp, advocaat en financiering

Juridische hulp, advocaat en financiering

Wet- en regelgeving is vaak complex en juridische procedures zijn vaak ingewikkeld. Hulp is daarom vaak geen overbodige luxe. Hieronder vind je handige informatie die je kan helpen bij het vinden van de ondersteuning die bij jou past.

Heb ik een advocaat nodig?

Bijstand van een advocaat is verplicht bij een strafrechtelijke of privaatrechtelijke (civiele) procedure.

Bij een bezwaar- of beroepsprocedure in het bestuursrecht is dat niet verplicht. Je kunt zelf brieven schrijven en het woord voeren. Het hangt dus van jezelf en jouw financiële mogelijkheden af of je in zo'n geval een advocaat inhuurt. Dat is overigens wel aan te raden, want een advocaat wordt door de rechter meestal als serieuzere gesprekspartner behandeld dan een leek. Bovendien kan een advocaat een processtrategie uit zetten, waardoor een zaak meer oplevert. En het scheelt je heel veel tijd en moeite.

Als je overweegt een advocaat in te schakelen, let dan op het volgende:

Er zijn advocaten die regelmatig zaken doen op het gebied van natuur en milieu, maar niet altijd is dat voor de partij die bescherming van natuur en milieu zoekt. Voor namen van advocaten die gespecialiseerd zijn in milieurecht zie: Stichting Milieurechtsbijstand Nederland of Vereniging van Milieurechtadvocaten.

Indien je besluit zelf verder te gaan kan je voor algemene informatie over onderwerpen inzake milieurecht naar deze website onder Tools of naar de website van Infomil (een website van de rijksoverheid voor milieuprofessionals). Daarnaast zijn er tegenwoordig veel advocaten die online artikelen publiceren, en die via Google te vinden zijn.

Waar kan ik juridische hulp vinden?

- Stichting Milieurechtsbijstand Nederland

Stichting Milieurechtsbijstand Nederland heeft gespecialiseerde milieuadvocaten onder zich die kunnen helpen bij het zoeken naar de juiste procedurele wegen en het bewandelen daarvan. Zij geven advies en helpen je bij het voeren van procedures bij de rechter.

Kijk hier voor meer informatie.

- PILP

 PILP is een project van het Nederlands Juristen Comité voor de Mensenrechten (NJCM). Het NJCM bestaat uit deskundige en betrokken vrijwilligers die maatschappelijke en politieke ontwikkeling scherp in de gaten houden. Het project PILP staat voor Public Interest Litigation Project. PILP houdt zich bezig met strategisch procederen om te komen tot duurzame, sociale en juridische veranderingen in Nederland. De zaken die zij op zich nemen draaien altijd om één of meer mensenrechten en dienen het algemeen belang.

 Heb jij hulp nodig bij de je zaak? Kijk dan of jouw zaak aan de volgende criteria voldoet:

– Schendt de zaak een mensenrecht?

– Wordt het algemeen belang gediend met de zaak? Houdt er rekening mee dat de zaak potentie moet hebben om structurele maatschappelijke en/of juridische verandering te bewerkstelligen.

 Zo ja dan gaat het PILP verdiepend onderzoek doen. Hierbij betrekken zij personen en instanties, relevante deskundige uit (de werkgroepen van) het NJCM en het bredere netwerk. Er wordt een strategie opgesteld en daarmee is het voorlopig onderzoek afgerond. De projectraad zal dan besluiten of er een zaak van wordt gemaakt. Indien er een zaak van wordt gemaakt wordt er ook een politieke analyse en een mediacampagne gemaakt.

 Kijk hier voor meer informatie.

- Client Earth

ClientEarth is een internationale organisatie die bestaat uit activistische advocaten die zich inzetten voor een gezonde planeet. Hun focus ligt voornamelijk op het Hof van Justitie van de Europese Unie. ClientEarth verleent  gratis juridische hulp aan zaken die zij de moeite waard vinden.

Kijk hier voor meer informatie.

Financiering van procedures

Een advocaat kost geld. Informeer altijd naar de tarieven die een advocaat rekent en maak goede afspraken vooraf.

Hulp bij financiering

Als je een laag inkomen en geen of weinig vermogen hebt kun je in sommige gevallen in aanmerking komen voor gesubsidieerde rechtsbijstand van een advocaat. Dat geldt ook voor stichtingen of verenigingen. Voor meer informatie over eventuele financiering van rechtsbijstand kun je terecht op de site van de Raad voor Rechtsbijstand.

Als een of meer betrokkenen een rechtsbijstandsverzekering hebben, kun je daar ook een beroep op doen. Dit hangt af van de polisvoorwaarden. Sommige verzekeringen bieden de mogelijkheid om een advocaat naar keuze in te schakelen, bij andere word je geholpen door de jurist(en) van de verzekeraar. Als er meerdere mensen zijn met een rechtsbijstandsverzekering bij verschillende verzekeraars, kunnen deze verzekeraars de kosten gezamenlijk delen, wat voordelig voor ze is. Ook gesubsidieerde rechtsbijstand kan daarbij worden betrokken.

Mede-financiering

Een andere oplossing is crowdfunding: laat geïnteresseerden meebetalen aan de proceskosten. Voorbeelden hiervan zijn:

- Crowdsueing

 Crowdsueing is een soort marktplaats voor het vinden van medestanders van onrecht. Het doel van crowdsueing is de wetgeving en de manier waarop bedrijven en organisaties met ons omgaan veranderen. Op dit platform kunnen mensen elkaar vinden om hun krachten te bundelen voor een maatschappelijk belang. Je kan bijvoorbeeld samen:

– een partij via sociale media tot ander gedrag motiveren;

– een advocaat inhuren en de kosten verlagen door donaties te verzamelen.

Kijk hier voor meer informatie.

- The Crowd Versus

Opmerkingen

Rechtenkrom
Rechtenkrom zegt:
07-07-2015 13:04

Ben je er niet zeker van of je juridische hulp nodig hebt? Wil je niet teveel betalen voor een jurist of gewoon prijzen vergelijken? plaats je vraag dan op www.rechtenkrom.nl voor een onafhankelijk oordeel en laat je niet misleiden!

Wil je reageren? Meld je aan!