U bent hier: Home / Toolbox / Doen / Communicatie / Pers en publiciteit / Relatie met de pers

Relatie met de pers

Met persaandacht kan je een actie of activiteit in de spotlights zetten en zo de respons en naamsbekendheid vergroten. Journalisten zijn altijd op zoek naar nieuws en hebben de middelen (krant, radio, televisie, internet) om dat nieuws aan een breed publiek kenbaar te maken. Het loont om goede relaties met de pers te onderhouden op basis van een open houding en actief woordvoerderschap.

Doe onderzoek

Om een goede relatie met de pers op te bouwen moet je eerst weten welke media voor jou belangrijk zijn. Stel een lijst op van belangrijke media. Vergeet vooral niet de goed gelezen lokale weekbladen die huis-aan-huis verspreid worden. Lokale media zijn meestal wel bereid om een goed opgesteld persbericht of opiniestuk over te nemen.

Naast het lijstje met belangrijke media, stel je een persagenda op. Hierin beschrijf je wanneer welk persbericht de deur uit moet. Vraag vooraf naar de deadlines en houd rekening met externe gebeurtenissen (zoals belangrijke voetbalwedstrijden) bij het plannen van publieksactiviteiten. Wees zelf actief in het benaderen van de media en wacht niet tot je zelf benaderd wordt. De kans is groot dat dat niet gebeurt. Redacties nabellen om te vragen of je persbericht is aangekomen heeft weinig zin en wordt niet gewaardeerd. Wel kun je redacties bellen met extra informatie die niet in het persbericht staat.

Bedenk wat je belangrijkste boodschap is

Bedenk voor je met de media gaat praten wat de belangrijkste boodschap is en laat deze zo vaak mogelijk voorbij komen. Je boodschap kan je terugvinden in je communicatieplan. Zorg dat je kernboodschap ook altijd weer terugkomt in het antwoord die je geeft aan journalisten. Jij kan het gesprek sturen en niet perse de interviewer. Hou het kort. Gebruik daarbij emoties. Zoek van te voren naar echte verhalen, ga in gesprek met mensen in de buurt.

Woordvoerder

Een relatie met de pers bouw je het makkelijkste op door één persoon verantwoordelijk te maken voor perscontacten. Als woordvoerder ben jij het aanspreekpunt van journalisten en houd je hen actief op de hoogte van de actuele stand van zaken binnen je groep. Daarnaast onderhoud je contact met journalisten om primeurs bekend te maken. Op deze wijze draag jij je boodschap via de landelijke /regionale media uit naar een groter publiek en vergroot je de kans dat jouw boodschap bij het grote publiek – in positieve zin – bekend wordt. Bereid je contacten met media wel goed voor: ken je eigen onderwerp, zorg dat je cijfers, namen etc. paraat hebt. Maak vooraf een lijstje met te verwachten -lastige- vragen, en de antwoorden daarop. Wees eerlijk als je iets niet weet. Zeg desnoods dat je het uitzoekt en later weer contact opneemt. Vraag altijd met wie je gesproken hebt (noteer die gegevens!) en – als je zelf gebeld wordt – wat de bedoeling is van een gesprek. Woordvoerders vinden hier meer tips.

Is het zo ver en heb je een nieuwsmoment. Vergeet dan niet ook de communicatie rondom het nieuwsbericht. Gebruik hiervoor een checklist.

Meer informatie

Handig overzicht met adressen, telefoonnummers en e-mailadressen van de landelijke media.

Opmerkingen

Wil je reageren? Meld je aan!