U bent hier: Home / Toolbox / Doen / Communicatie / Pers en publiciteit / Geïnterviewd worden

Geïnterviewd worden

Een interview is geen sociaal gesprek. Het is een gesprek met een doel. De journalist wil informatie of sappige details, of een weerwoord of een uitspraak of iets anders maar hij of zij wil iets van je. De interviewkandidaat wil zijn boodschap kwijt, heeft belang bij aandacht, wil kortom ook iets. Soms is het doel gelijk maar soms is het doel van journalist en interviewkandidaat ook verschillend. Het gesprek is geslaagd als jij je boodschap zo helder mogelijk hebt kunnen overbrengen.

Niet de vragen zijn leidend in het gesprek in tegenstelling tot je wat wellicht denkt. Het gaat er om dat je je kernboodschap kwijt kan. Dus als de vraag daar niet toe leidt, geef je kort antwoord en dan vervolgens buig je de vraag om naar je kernboodschap. Dit doe je door de volgende stappen te nemen:

Kom meteen ter zake in een interview
Begin met de hoofdzaken
Onderscheid hoofd en bijzaken duidelijk
- Vertel kort en bondig
- Geef informatie gedoceerd, niet allemaal te gelijk en kies wat je het belangrijkste vindt en laat dat terugkomen
- Vertel alleen wat je kwijt wil
- Je hoeft niet op alle vragen antwoord te weten. Als je het niet weet geef je dit toe en zeg dat je het uitzoekt en later bijvoorbeeld mailt.

Soorten interviews

Drie vormen van interviews die vaak terug komen zijn

Informatie interview: feiten en cijfers, bronnen en rapporten.
Achtergrond interview: verdieping op het thema door ontwikkeling, trends, toekomstmogelijkheden.
Human interest interview: het gaat dan om het menselijke verhaal rond een groter thema als bijvoobeeld gezonde lucht. Iemand vertelt dat hij langs de A10 woont en daarover vertelt, emotie en persoonlijke ervaring voeren de boventoon.

Vindt uit wat voor soort interview jij gaat geven en via welk medium. Interviews via televisie of radio vereisen verschillende manieren van communiceren.

Interview op de televisie

Stel van te voren vragen

Vraag voor welke zender, programma, hoe lang het item is, wat ze van je willen? Een citaat of langer interview? Wie interviewt je en wanneer? En waar? Studio of op locatie? Wie worden nog meer aan het woord gelaten in het item? Wanneer wordt het uitgezonden?

Nonverbale communicatie

Communicatie is 93 % nonverbaal. Dit betekent dat je moet zorgen dat je verhaal en emotie op elkaar zijn afgestemd. Dus als je blij bent moet een kijker dat ook aan je kunnen zien, zonder te overdrijven. Over het algemeen vinden we het fijner om naar vrolijke, levendige, positieve mensen te kijken. Straal dit uit zonder jezelf geweld aan te doen. En leg emotie in een verhaal.

Taal en toon

Praat in heldere zinnen, noem daarbij voorbeelden en maak je verhaal levendig. Nuance werkt op TV niet, kijkers haken af en de journalist ook. Praat over mensen en niet getallen of 'feiten'. Indien je over getallen praat, vertaal het getal naar wat het voor mensen betekenen kan. Gebruik zo veel mogelijk postieve formuleringen. Vermijdt verwijswoorden want bij de televisie knippen ze vaker in een item en dan werkt praten met verwijswoorden niet. Ten slotte, gebruik geen moeilijke woorden en vooral geen vaktaal.

Voel je de zenuwen?

Veel mensen vinden het spannend om op de televisie te komen. Redelijk normaal dus als je zenuwen voelt. Zenuwen zijn heel goed te zien op tv. Wat te doen?

Voorbereiding is het halve werk. Ken de materie, oefen moeilijke vragen (vragen waar je bang voor bent) en antwoorden voor de spiegel en hardop. Zo wen je aan je eigen stem en ben je je meer bewust van je uitdrukking. Echt doen, werkt heel goed, doen professionals ook.

Je wordt de zenuwen de baas door de volgende stappen:

- Adem diep: Leg je handen op je buik, laat je buik rustig naar voren komen, je handen komen omhoog. Dit heet buikademhaling en helpt te ontspannen.
- Concentreer je op een ding: de belangrijste boodschap die je wil vertellen
- Denk dat de interviewer/mensen thuis ook naar de wc gaan, kortom relativeer
- Zorg dat je nog even in de spiegel kan kijken. Zitten je kleren en haar goed? Prima, go for it!
- Zit rechtop. Sta rechtop, rechte schouders, open blik, hoofd recht.

Welke houding moet je aannemen?

- Sta stevig en stil en recht
- Hang niet op een been
- Geen handen in de zakken
- Geen mond verstopt achter een sjaal
- Geen zonnebril
- Niet met je handen wapperen in beeld, je handen zijn rustig en stil, ze onderstrepen hoogstend een woord waar je extra nadruk op wil leggen
- Het gezicht en liefst de hals zijn goed zichtbaar
- Hou het hoofd stil en recht
- Kijk naar degene die je interviewt maar niet in de camera.

Wat moet ik doen als mijn interview buiten is?

- Zorg dat je niet in de zon kijkt, dan ga je fronzen dat ziet er gek uit. Als je wel in de zon kijk zeg dat je ergens anders wil staan.
- Zorg dat je zo veel mogelijk uit de wind en regen staat.
- Kijk naar de achtergrond waar tegen je wordt gefilmd. Klopt deze met het verhaal wat je vertelt?
- Zorg dat je zo rustig mogelijk staat, niet midden op straat of het fietspad.

Welke kleding moet ik aantrekken?

- Zorg dat je kleren schoon en gestreken zijn.
- Geen drukke patronen op tv dat leidt af. Kleding moet niet afleiden.
- Beter geen of kleine sierarden.
- Kam je haar, zorg dat het goed zit, niet in je ogen.

Interview op de radio

Stel van te voren vragen

Vraag voor welke zender, programma, hoe lang het item is, wat ze van je willen? Een citaat of langer interview? Wie interviewt je en wanneer? En waar? Studio of op locatie of via de telefoon? Wie worden nog meer aan het woord gelaten in het item? Wanneer wordt het uitgezonden of is het live?

Stilte op de radio

Stilte op de radio valt behoorlijk op. Er zijn drie mogelijkheden:

Je wordt overvallen door de vraag en weet echt niet wat te antwoorden. Herpak je, haal diep adem en zeg zoiets als: nou daar moest ik even over denken, of dat is een goede vraag maar het antwoord is ingewikkeld..... Kan gebeuren, het belangrijkste is dat je gewoon verder gaat.
Gebruik de stilte bewust om je antwoord te formuleren. De stilte dient dan als stijlelement om extra nadruk te leggen op wat daarna komt.
Je laat de stilte vallen omdat je de de vraag totaal niet relvant/ondermijnend vindt dat je hem niet wil beantwoorden. Dit is gedufd en vraagt oefening. Na de stilte kun je bijvoorbeeld zeggen: volgende vraag.

Taal en toon

Gebruik korte en lange zinnen door elkaar
Leg nadruk op woorden die je belangrijk vindt
Praat in verschillende toonhoogte
Geen vaktaal
Niet te veel getallen en moeilijke feiten/afkortingen
Toon is levendig
Ben postief
Klaag niet
Denk in oplossingen

Techniek bij radio

Vaak worden mensen via de telefoon geinterviewd. Ze worden dan net voor de uitzending gebeld door regie van het desbetreffende radio-programma. De kandidaat hangt even in de wacht en komt dan live in de uitzending. Het kan ook dat het interview wordt opgenomen. Ze noemen dat bij radio interviewen via de vork. 

Zorg ervoor dat je via een vast lijn kan worden gebeld. Is dat echt onmogelijk? Zorg dan dat je op een rustige plek zit voordat je wordt geinterviewd. Een kamer alleen, waar niemand binnen komt. Zit rechtop, hou de telefoon op vast afstand van je mond.

Soms wordt je uitgenodigd om naar de studio te komen. Wees daarbij optijd. Zit rechtop, blijf op zelfde afstand van de microfoon. Rommel niet met papier of iets anders, in een studio is ALLES heel goed te horen, ook schuivende stoelen, wippende voeten, wringende handen.

Opmerkingen

Wil je reageren? Meld je aan!