U bent hier: Home / Toolbox / Doen / Communicatie / Pers en publiciteit

Pers en publiciteit


Hoe krijg je aandacht van het grote publiek voor jouw verhaal? De beste manier om op grote schaal aandacht te krijgen is via de landelijke of regionale pers. Denk aan het schrijven van opiniestukken en persberichten. En vergeet niet dat wanneer je daadwerkelijk aandacht van de pers krijgt, je ook een woordvoerder hebt die het verhaal duidelijk kan vertellen!

Relatie met de pers

Met persaandacht kan je een actie of activiteit in de spotlights zetten en zo de respons en naamsbekendheid vergroten. Journalisten zijn altijd op zoek naar nieuws en hebben de middelen (krant, radio, televisie, internet) om dat nieuws aan een breed publiek kenbaar te maken. Het loont om goede relaties met de pers te onderhouden op basis van een open houding en actief woordvoerderschap.

Lees verder...

Persbericht schrijven

Een persbericht is een manier om een breed publiek via de (lokale) media op de hoogte te brengen van een bepaald standpunt of een concreet nieuwsfeit, zoals een oprichtingsbijeenkomst, een leuke actie of de uitkomst van een juridische procedure. Een persbericht stuur je aan een media-uitgever of een journalist in de hoop dat men het voldoende interessant vindt om te publiceren.

Lees verder...

Woordvoering

Als woordvoerder ben jij het aanspreekpunt van journalisten en houd je hen actief op de hoogte van de actuele stand van zaken binnen je groep. Nieuws geef je telefonisch of via een persbericht door. Daarnaast onderhoud je contact met journalisten om primeurs bekend te maken. Op deze wijze draag jij je boodschap via de landelijke /regionale media uit naar een groter publiek en vergroot je de kans dat jouw boodschap bij het grote publiek – in positieve zin – bekend wordt.

Lees verder...

Geïnterviewd worden

Een interview is geen sociaal gesprek. Het is een gesprek met een doel. De journalist wil informatie of sappige details, of een weerwoord of een uitspraak of iets anders maar hij of zij wil iets van je. De interviewkandidaat wil zijn boodschap kwijt, heeft belang bij aandacht, wil kortom ook iets. Soms is het doel gelijk maar soms is het doel van journalist en interviewkandidaat ook verschillend. Het gesprek is geslaagd als jij je boodschap zo helder mogelijk hebt kunnen overbrengen.

Lees verder...

Opiniestuk schrijven

Een opiniestuk is een goed geschreven betoog waarin je een interessante mening naar voren brengt die je met heldere argumenten onderbouwt. Je schrijft dit om medestanders te winnen en tegenstanders over te halen tot het volgen van jouw gedachtegang. Je wil een niet-ingewijde lezer er van doordringen dat het onderwerp van belang is – liefst al in de eerste zin of alinea – om daarna met een toegankelijk betoog en sterke argumenten de lezer van jouw zienswijze te overtuigen.

Lees verder...