U bent hier: Home / Toolbox / Doen / Communicatie / Offline communicatie / Folders, flyers en posters

Folders, flyers en posters

Een folder, flyer en/of poster is een geschikte manier om je campagne of activiteit onder de aandacht te brengen van een breed publiek. In een combinatie van tekst en beeld wordt de essentie van een campagne of activiteit uitgebeeld.

Een folder, flyer of poster kan je zelf maken maar ook vragen aan iemand die verstand heeft van grafisch design. De inhoud bepaal je aan de hand van je communicatieboodschap uit je communicatieplan en aan de hand van de volgende tips. 

In je actiefolder of -flyer moet verschillende informatie naar voren komen. Te eerste moet je aangeven wat het (milieu)probleem en/of bedreiging is. Hoe groot het probleem is, wie ermee te maken heeft en wat voor invloed het heeft op jou en de omgeving. Benoem ook waarom de bedreiging tegen gegaan moet worden. Het liefs wil je ook gelijk met een oplossing komen voor het probleem of hoe de bedreiging afgewend kan worden. Vertel wat jij en jouw initiatief doet tegen de bedreiging en hoe mensen mee kunnen doen of jullie kunnen steunen. Geef ten slotte een korte beschrijving van jouw team en jouw activiteiten en geef praktische informatie zoals een website, e-mailadres, telefoonnummer en wie het contactpersoon is. 

Stel van tevoren het doel en de doelgroep van de folder of flyer vast. Deze keuze heeft niet alleen consequenties voor de omvang, maar ook voor de inhoud, toon en stijl. Gebruik zo mogelijk een herkenbare huisstijl, zodat vorm en tekst aansluiten bij andere uitingen van je initiatief.

Tips voor het maken van een effectieve folder, flyer of poster:

  • Houd tekst, alinea’s en zinnen zo kort mogelijk. Folders zijn te vergelijken met websites: ze zijn gericht op de oppervlakkige, bladerende lezer.
  • Gebruik kaders, quotes en illustraties. Probeer elk stukje tekst te verlevendigen. Hak alinea’s in stukken, gebruik meer witregels dan je in gewone teksten zou doen, kies pakkende titels en tussenkopjes. Wissel korte afgeronde blokjes tekst af met quotes (vet gezette citaten of kernwoorden uit de tekst). Gebruik kaders om informatie er uit te lichten
  • Zet mensen centraal. Mensen lezen graag over mensen. Abstracte activiteiten worden herkenbaar en voorstelbaar als je mensen opvoert. Je maakt cijfers (bijvoorbeeld over verkeersdrukte als gevolg van een nieuw bedrijventerrein) veel concreter als je laat zien wat ze betekenen voor de bewoners van een nabijgelegen wijk: welke effecten ondervinden zij in hun dagelijks leven? Je kunt ook ‘echte mensen’ opvoeren door betrokkenen te citeren en af te beelden
  • Gebruik beeldmateriaal – een goede foto zegt meer dan een pagina tekst. Ook tekeningen en grafieken of een kaart maken een folder een stuk levendiger en kunnen iets snel verduidelijken.

Meer informatie

  • Handige tips over het maken, afdrukken en verspreiden van posters.
  • Ontwerpen van een poster met de sjablonen van Microsoft Office Word.
    Hier kun je kiezen uit veel verschillende sjablonen voor flyers, folders en posters die je naar eigen smaak kunt personaliseren.
  • Een poster maken met Photoshop: Naast veel voorbeelden vind je hier ook sjablonen.

Opmerkingen

Wil je reageren? Meld je aan!