U bent hier: Home / Toolbox / Doen / Communicatie / Online media / Website opzetten

Website opzetten

Een website wordt door een organisatie, lokale afdeling of groep gebruikt om uit te leggen wie ze zijn, waar ze voor staan, contactgegevens te communiceren en overige informatie te geven, zoals nieuws, oproepen, planning (agenda) en vacatures. Het is een uitgebreid visitekaartje waarmee je publiek kennis kan nemen van je boodschap en de expertise die je op dit vlak hebt. Een actie- of campagnesite heeft als doel zo veel mogelijk mensen op de hoogte te stellen van het betreffende onderwerp, medestanders te werven en om donaties, hulp of andere diensten te vragen.

De website is je centrale communicatiemiddel waarmee je zowel achtergrondinformatie als actuele en actiegerichte informatie (gelijktijdig) naar je complete achterban kunt communiceren.

Een toegankelijke website heeft een aantrekkelijke uitstraling en een duidelijke structuur die bezoekers snel naar de gezochte informatie leidt. Zorg voor een overzichtelijke startpagina waarop actuele informatie wordt aangeboden en gebruik selectiemogelijkheden (knoppen) om in te zoomen op diverse onderwerpen met gedetailleerder achtergrondinformatie en rapporten, die kunnen worden gedownload.

Een webpagina moet op zichzelf staan, dat wil zeggen: afzonderlijk te lezen en te begrijpen. Elke pagina heeft een informatieve kop of titel (bijvoorbeeld: Agenda, of: Aanvraag actiepakket geluidshinder A33) en een korte inleidende alinea waaruit de lezer onmiddellijk kan afleiden wat de inhoud is. Presenteer de informatie overzichtelijk en gebruik koppen en subkoppen om de lezer door de tekst te leiden. Gebruik zo mogelijk afbeeldingen die bij de lezer blijven hangen, bijvoorbeeld van een landschap dat verloren gaat door bouwplannen. Gebruik een directe schrijfstijl en houd een webpagina beknopt. Gebruik hyperlinks met zelfverklarende titel om door te verwijzen naar andere webpagina´s die meer informatie geven, bijvoorbeeld: Meer informatie over deze campagne vindt u hier. Zet op iedere webpagina een backlink naar de homepage (voorpagina).

Het is zeer belangrijk de website actueel te houden. Publiceer nieuwe informatie daarom zo snel mogelijk, liefst voordat die in andere media verschijnt. Dat bindt bezoekers aan de website en voorkomt dat die hun interesse in het onderwerp of de organisatie verliezen.

Meer informatie

Het maken van een website is niet zo moeilijk meer, dankzij gebruikersvriendelijke Content Management Systemen (CMS)

  • Wordpress is een bekend, veelgebruikt en zeer toegankelijk CMS. Met behulp van vele templates en gadgets kan je de website naar eigen inzicht vormgeven
  • Joomla is een veelgebruikt CMS en is vrij eenvoudig in gebruik. Niet alleen kan je hier het programma downloaden, je vindt hier ook documentatie die je helpt bij het realiseren van je website
  • Voordat je een website kunt (laten) bouwen heb je een domeinnaam nodig en een hostingprovider. Op deze site kan je verschillende providers met elkaar vergelijken om een keuze te maken uit het ruime aanbod.

 

Opmerkingen

Wil je reageren? Meld je aan!