Doen


Na alle voorbereidingen en planning is het tijd om in actie te komen. Je weet wat je wilt, maar in je eentje of met je (actie-)groep bereik je nog steeds niets zonder de steun van een grotere groep mensen die je zorgvuldig selecteert en benadert: Je achterban. Die moet je mee zien te krijgen.Laat ze zien dat verandering noodzakelijk is én mogelijk!

Praktijkvoorbeelden


portret

Winkeldeuren dicht Doen

In maart 2010 stuurde Gemeente Amersfoort een brief aan de winkeliers in de binnenstad dat ze hoopte dat bij een aanstaande telling door Milieudefensie Amersfoort (MDA) veel winkeldeuren dicht zouden zijn. MDA wachtte met een actie op die brief. Eind maart 2010 hield MDA bij een temperatuur van 12° C een actie in de binnenstad van Amersfoort. Daarbij werd het publiek met sandwichborden gestimuleerd te kopen bij winkels met dichte deuren. Verder werd op een enquêteformulier gevraagd wat men zou doen als alle winkeliers in Amersfoort hun deuren dicht zouden doen: gewoon naar binnen gaan en even veel blijven kopen (92%), minder gaan kopen (4%) of naar een andere stad gaan (4%). Tenslotte werd een lijst opgesteld van de 27 van alle 500 winkels met dichte deuren en werd aan deze winkeliers bijgaande sticker uitgedeeld. Na afloop verschenen artikelen in drie plaatselijke bladen.

In juni 2010 sprak MDA met een vertegenwoordiger van de Ondernemersorganisatie Binnenstad Amersfoort. Die ried aan dat de gemeente afspraken zou maken per brancheorganisatie en dat Milieudefensie de landelijke winkelketens zou benaderen om te stimuleren dat hun filialen meedoen. In december 2011 stuurde de directeur van Milieudefensie een brief aan de landelijke hoofdkantoren van alle Amersfoortse franchisebedrijven. Hierop werd geen enkele reactie ontvangen.

Daarom schreef MDA in oktober 2014 een open brief aan het college van de gemeente Amersfoort met het verzoek om te zorgen dat de winkeldeuren gesloten worden. Naar aanleiding daarvan heeft de coördinator Bedrijven Binnenstad een gesprek geregeld tussen ons en een aan aantal winkeliers om als voorbeeld voor anderen de deuren te sluiten. Bij een vergadering van hun winkeliersvereniging bleek echter dat de meeste winkeliers niet bereid waren de deuren te sluiten.

Omdat de winkeliers zo bang zijn om klanten te verliezen, willen we nu foto’s van dichte winkeldeuren op onze website plaatsen en het publiek oproepen om juist dáár te kopen .

Verder komt het ministerie van I&M binnenkort met voorstellen voor erkende maatregelen energiebesparing detailhandel. Het is van belang dat het dichthouden van de deuren daar een plekje op gaat krijgen. Dit wetsvoorstel zal worden geplaatst in de Staatscourant (waarschijnlijk een paar honderd bladzijden) en vermeld op de websites van de rijksoverheid en Infomil. Het lijkt nuttig om dit voorstel na verschijnen goed te lezen en er zienswijzen op in te dienen.

Lees verder...

portret

Aan de slag met de petitie voor gezonde lucht! Doen

Wat kan je doen?

Wie wil de petitie online verspreiden via zijn of haar sociale netwerk, via mail, Twitter, Facebook of op websites waar je toegang toe hebt?

Wie neemt een petitielijst mee om vrienden en bekenden te laten tekenen?

Wie wil een stapeltje petitielijsten neerleggen bij de bibliotheek (of andere geschikte plek) bij jouw in de buurt?

Wie wil aan de bibliotheek (of andere geschikte plek) vragen of je er een middag met een standje mag staan om mensen te vertellen over het probleem luchtvervuiling?

Wie weet een geschikt evenement of marktdag om samen met anderen voorbijgangers te informeren en te laten tekenen voor gezonde lucht? (Denk aan een buurtfestival of biologische markt.)

Toelichting

Er is een online petitie beschikbaar. Er zijn flyers en handtekeningenlijsten beschikbaar en een Q en A met lastige vragen en slimme antwoorden.

We laten de petitie gedurende het hele campagnejaar lopen. Na een jaar bekijken we welk moment geschikt is om de petitie aan te bieden. We verwachten dat er ook voor die tijd acties of politieke momenten zijn om aandacht te vragen voor maatregelen voor gezonde lucht.

Wil je handtekeningenlijsten ontvangen en/of petitiekaarten? Heb je vragen of wil je zelf meer weten: kom naar ons toe, bel ons of mail ons! – wij hebben allerlei informatie van informatiebladen tot en met trainingen: gezondelucht@milieudefensie.nl

Lees verder...

portret

Start een burgerwindinitiatief! Doen

Organisatie en achterban

Begin klein

De eerste stap is logisch: zoek, als je dat nog niet gedaan hebt, een aantal mensen bij elkaar die allemaal graag samen een burgerwindpark willen realiseren. Je kunt het beste starten met een kleine groep mensen die ambitieus is, minimaal enige kennis van zaken heeft en tijd en energie genoeg heeft om door te zetten.

Vergroot je achterban als de tijd rijp is

Het duurt vaak een hele tijd voordat je zekerheid hebt of je project doorgaat. Dat heeft te maken met alle procedures rondom vergunningen en ruimtelijke ordening. Zodra je weet dat je plan doorgaat, zet je in op het vergroten van je achterban. Een informatieavond is een manier om in één keer veel mensen te bereiken en te informeren. Het is praktisch, maar ook afstandelijk. Om mensen echt te binden aan je initiatief, heb je vertrouwen nodig en moet je een band smeden. Hiervoor zijn persoonlijke gesprekken het beste middel. 

Maak een heldere taakverdeling

Het is belangrijk om je taken en verantwoordelijkheden goed te verdelen. Mensen die vrijwilligerswerk doen besteden hier gemiddeld 1-4 uur per week aan en gemiddeld 18 uur per maand. Wanneer je mensen wilt werven die zich actief gaan inzetten voor je initiatief, houd daar dan rekening mee.

Zorg voor een overzichtelijke taak. Een bepaalde periode afspreken waarbinnen iemand verantwoordelijk is voor een bepaalde taak kan mensen ook over de streep trekken. Spreek bijvoorbeeld af dat iemand zich een half jaar inzet voor de website. Evalueer daarna en kijk of zij of hij door wil gaan. Daarbij: door veel leden een kleine taak te geven, creëer je betrokkenheid en verbondenheid, terwijl je niet (te) veel vraagt.

Maak een stap naar professionalisering

Veel  burgerinitiatieven zoeken aansluiting  bij een professionele ontwikkelaar. Dit kan een commerciële ontwikkelaar zijn die open staat voor samenwerking met een burgerinitiatief en/of je vraagt via REScoop.nl om ondersteuning van een  landelijke burgerwindcoöperatie. Zij kunnen helpen met het oprichten van een burgerwindcoöperatie en ze hebben ervaring met projectontwikkeling.

Als je de de juiste mensen bij elkaar hebt, kun je aan de slag als burgerinitiatief. Waar moet je rekening mee houden als je, als burgers zelf, (een deel van) een windpark wilt
ontwikkelen? Projectontwikkeling rondom een windpark is behoorlijk complex; we kunnen hier niet alle aspecten behandelen. We gaan kort in op een paar belang­rijke punten en mogelijkheden om serieus aan de slag te kunnen. Voor meer informatie en ondersteuning kun je terecht bij REScoopNL en/of een servi­cepunt van Hier Opgewekt bij de Natuur en Milieufederatie jouw provincie. Lees ook de brochure 'Voor de Wind! Hoe je de handen op elkaar krijgt voor windenergie' van Milieudefensie


Lees verder...

portret

Tafelen met... Anders koken, anders kiezen Doen

Nu je aan de slag bent is het belangrijk om op de volgende zaken te letten:

  • Timing. Zorg ervoor dat je teksten (voor mails, flyers en oproepen etcetera) op tijd aanlevert en uitstuurt. Check tussentijds geregeld met je mede-organisatoren of alles volgens plan verloopt, zodat je nog op tijd veranderingen kunt doorvoeren.
  • Verantwoordelijkheid. Leer taken delegeren en zorg ervoor dat iedereen een stuk verantwoordelijkheid draagt, zodat niet alles op 1 persoon terechtkomt
  • Heb plezier in wat je doet met elkaar en ga uit van de goede bedoelingen van mensen. Probeer het leuk te houden, ook wanneer dingen niet volgens de planning gaan. Wees ook niet bang om ronduit te vragen om wat je nodig hebt; je zult verrast zijn door hoeveel mensen hun tijd, geld, kennis of andere zaken ter beschikking willen stellen.

Lees verder...