Doen


Na alle voorbereidingen en planning is het tijd om in actie te komen. Je weet wat je wilt, maar in je eentje of met je (actie-)groep bereik je nog steeds niets zonder de steun van een grotere groep mensen die je zorgvuldig selecteert en benadert: Je achterban. Die moet je mee zien te krijgen.Laat ze zien dat verandering noodzakelijk is én mogelijk!

Praktijkvoorbeelden


portret

Bijen redden Doen

Stap 1: Informatie verzamelen.

  • Onderzoek of jouw gemeente het Bijenconvenant heeft ondertekend. Bijgevoegd vind je een lijst van gemeentes en of ze getekend hebben of niet. Heeft je gemeente al getekend? Fantastisch! Onderzoek of er misschien omliggende gemeentes zijn die nog niet hebben getekend en ga daarmee verder. Is er geen informatie te vinden over jouw gemeente? Ga dan zelf aan de slag met informatie opzoeken: google bijvoorbeeld op "[naam gemeente] Bijenconvenant", kijk op de website van de gemeente, of stuur een mail naar de gemeente met een vraag om informatie (zie de bijgevoegde voorbeeldbrief). Als je erachter komt dat je gekozen gemeente al getekend heeft, stuur dan een mailtje naar Eva Berens en Frits Backer zodat we de gemeentelijst up to date kunnen houden. Als je gemeente nog niet getekend heeft kun je door naar stap 2.

 

Stap 2: Een lokaal partnernetwerk opbouwen.

  • Onderzoek welke organisaties en bedrijven binnen je gekozen gemeente mogelijk het bijenproject een warm hart toedragen. Voor de hand liggende partners zijn bijvoorbeeld lokale afdelingen van Milieudefensie en IVN, imkerverenigingen en hoveniers. Op de website van De Telefoongids kun je zoeken op "natuur- en milieu-organisaties" en de gewenste locatie om een handige lijst van mogelijke partners te krijgen. Laat vooral het streepje tussen "milieu" en "organisaties" staan: om de een of andere reden krijg je dan 15 extra resultaten die niet opduiken als je het streepje weglaat. Maar er zijn altijd meer organisaties die het milieu en duurzaamheid belangrijk vinden dan alleen natuurorganisaties; er zijn bijvoorbeeld duurzame IT-bedrijven, yogascholen en kinderboerderijen die het Bijenconvenant al ondertekend hebben, dus denk buiten de gebaande paden! Voel je alleen niet gedwongen om een gigantisch aantal mensen aan te schrijven, 5 partners is al een heel mooi begin.

 

  • Vraag je gevonden partners of ze hun steun willen verlenen aan het laten ondertekenen van het Bijenconvenant door de gemeente, het enige wat ze eigenlijk hoeven te doen is een handtekening zetten dus veel tijd en moeite zal het ze niet kosten. Er is een standaardmail voor je beschikbaar die je kunt gebruiken (zie bijlagen), maar onthoud dat bellen vaak sneller is. Als je ervoor kiest om je partners via de mail te benaderen, vergeet dan niet ze de link naar de website van het Bijenconvenant mee te sturen:  Misschien is het nodig om later een herinnering te sturen als er na enige tijd nog niet gereageerd is, een periode van een week of twee is redelijk.

 

Stap 3: Met steun van je partnernetwerk de gemeente het Bijenconvenant laten ondertekenen.

  • Je bent er bijna! Nu dat je lokale steun hebt vergaard hoef je alleen maar de gemeente zover te krijgen om zich bij jullie aan te sluiten. Ook nu is er weer een standaardbrief voor je beschikbaar die je na enkele aanpassingen door je partners en een vertegenwoordiger van de gemeente kunt laten ondertekenen (een wethouder of burgemeester is natuurlijk het mooist). Probeer direct de persoon te contacteren die je voor ogen hebt. Als je geen standaardbrief wil gebruiken (of zelf een betere kunt schrijven) is dat natuurlijk ook prima, het belangrijkst is dat de tekst van het Bijenconvenant in het document staat. Als het om de een of andere reden niet mogelijk is om veel tijd of energie in het ondertekenen te steken kan de gemeente ook gewoon online ondertekenen. Als er wel ruimte is om er iets groters van te maken kan het leuk zijn om de lokale media erbij te betrekken, het is natuurlijk goede publiciteit voor zowel de gemeente als andere betrokken organisaties. Is het allemaal gelukt? Gefeliciteerd! Stuur een mailtje naar Eva Berens en Frits Backer met het goede nieuws.

 

Lees verder...

portret

Handtekeningenactie Doen

  • Bel naar de bibliotheek (of andere 'openbare' ruimte waar flink bezoek is) en vraag of het mogelijk is dat je iedere maand met een stand mag staan Als dat niet kan, bedenk dan een andere goede plek om te staan.

  • Als je in de bibliotheek mag staan, bedenk dan wat goede tijden zijn zodat je de meeste aanspraak hebt.

  • Maak goede afspraken met de bibliotheek: mag je mensen actief aanspreken, bijvoorbeeld?

  • Onderhoud goed contact met de bibliotheek, wees zuinig op je contact! Zorg dat je vlot antwoordt op vragen, zorg dat je ook echt op de afgesproken tijden in de bibliotheek staat, en ruim alles netjes op na afloop.

  • Als je geen kosten hoeft te betalen voor je stand in de bibliotheek, is het leuk om de bibliotheekmedewerkers een bedankje aan het einde van het jaar te geven.

Lees verder...

portret

Start een burgerwindinitiatief! Doen

Organisatie en achterban

Begin klein

De eerste stap is logisch: zoek, als je dat nog niet gedaan hebt, een aantal mensen bij elkaar die allemaal graag samen een burgerwindpark willen realiseren. Je kunt het beste starten met een kleine groep mensen die ambitieus is, minimaal enige kennis van zaken heeft en tijd en energie genoeg heeft om door te zetten.

Vergroot je achterban als de tijd rijp is

Het duurt vaak een hele tijd voordat je zekerheid hebt of je project doorgaat. Dat heeft te maken met alle procedures rondom vergunningen en ruimtelijke ordening. Zodra je weet dat je plan doorgaat, zet je in op het vergroten van je achterban. Een informatieavond is een manier om in één keer veel mensen te bereiken en te informeren. Het is praktisch, maar ook afstandelijk. Om mensen echt te binden aan je initiatief, heb je vertrouwen nodig en moet je een band smeden. Hiervoor zijn persoonlijke gesprekken het beste middel. 

Maak een heldere taakverdeling

Het is belangrijk om je taken en verantwoordelijkheden goed te verdelen. Mensen die vrijwilligerswerk doen besteden hier gemiddeld 1-4 uur per week aan en gemiddeld 18 uur per maand. Wanneer je mensen wilt werven die zich actief gaan inzetten voor je initiatief, houd daar dan rekening mee.

Zorg voor een overzichtelijke taak. Een bepaalde periode afspreken waarbinnen iemand verantwoordelijk is voor een bepaalde taak kan mensen ook over de streep trekken. Spreek bijvoorbeeld af dat iemand zich een half jaar inzet voor de website. Evalueer daarna en kijk of zij of hij door wil gaan. Daarbij: door veel leden een kleine taak te geven, creëer je betrokkenheid en verbondenheid, terwijl je niet (te) veel vraagt.

Maak een stap naar professionalisering

Veel  burgerinitiatieven zoeken aansluiting  bij een professionele ontwikkelaar. Dit kan een commerciële ontwikkelaar zijn die open staat voor samenwerking met een burgerinitiatief en/of je vraagt via REScoop.nl om ondersteuning van een  landelijke burgerwindcoöperatie. Zij kunnen helpen met het oprichten van een burgerwindcoöperatie en ze hebben ervaring met projectontwikkeling.

Als je de de juiste mensen bij elkaar hebt, kun je aan de slag als burgerinitiatief. Waar moet je rekening mee houden als je, als burgers zelf, (een deel van) een windpark wilt
ontwikkelen? Projectontwikkeling rondom een windpark is behoorlijk complex; we kunnen hier niet alle aspecten behandelen. We gaan kort in op een paar belang­rijke punten en mogelijkheden om serieus aan de slag te kunnen. Voor meer informatie en ondersteuning kun je terecht bij REScoopNL en/of een servi­cepunt van Hier Opgewekt bij de Natuur en Milieufederatie jouw provincie. Lees ook de brochure 'Voor de Wind! Hoe je de handen op elkaar krijgt voor windenergie' van Milieudefensie


Lees verder...

portret

Duurzame voeding op scholen Doen

Daarom wil JMA bij verschillende stakeholders ouders, jongeren, schooldirectie en VO-raad de duurzame schoolkantine agenderen en werken aan een 100% gezond en duurzaam voedsel aanbod in schoolkantines in Nederland in 2020'. 


Lees verder...