Doen


Na alle voorbereidingen en planning is het tijd om in actie te komen. Je weet wat je wilt, maar in je eentje of met je (actie-)groep bereik je nog steeds niets zonder de steun van een grotere groep mensen die je zorgvuldig selecteert en benadert: Je achterban. Die moet je mee zien te krijgen.Laat ze zien dat verandering noodzakelijk is én mogelijk!

Praktijkvoorbeelden


portret

Roundup actie Doen

  • Inlezen in de achtergrond. Dit kost ongeveer een uur. Hiervoor kun je gebruik maken van de achtergronden naast deze hoofdpagina
  • Printen: basisinformatie voor bedrijfsleiders om achter te laten, schapstoppers in verschillende formaten, A4 met consumenteninformatie voor op het prikbord
  • Zoek adressen van verkooppunten in je stad, bijvoorbeeld tuincentra, bouwmarkten, doe het zelf zaken, dierenwinkels.
  • Plan een efficiënte route en fiets een rondje langs de winkels (check openingstijden) 

Onze ervaring is dat je inclusief fietsen en gesprek een half uur per winkel kunt uittrekken

  • Aangekomen in de winkel: vraag de bedrijfsleider of die even tijd heeft en vertel je verhaal (zie analyse). Je vraagt of de bedrijfsleider Roundup uit de schappen wil halen en zo niet of hij/zij open staat voor de alternatieven (schapstoppers / A4 met informatie). Bij grotere ketens heeft de bedrijfsleider geen zeggenschap over de eerste optie, maar soms wel over de alternatieven.  Vaak wordt naar het hoofdkantoor verwezen. In dat geval bedank je vriendelijk voor de tijd en ga je naar de volgende winkel. Benaderen van landelijke hoofdkantoren gaat in overleg met Frits Backer van hoofdkantoor MD landelijk.

Het gesprek kan spannend zijn. Wij gingen met z'n tweeën, werden overal vriendelijk te woord gestaan. Erken dat het middel wettelijk is toegestaan, dat de winkel niets te verwijten valt, ga niet in discussie, blijf beleefd. Luister ook naar wat de bedrijfsleider vertelt, vaak kun je daar veel van leren over het onderwerp, of de wijze waarop de zaken werken in de winkel.

  • Accepteer een nee als antwoord, bedank voor de gelegenheid je verhaal te mogen doen en geef bij het afscheid ook het A4tje met informatie over de actie mee (waarom doen we dit en wat willen we).
  • Hou direct een logboek bij van de bezochte winkels, met wie je hebt gesproken, wat er mogelijk is, of is afgesproken, Als je dit een paar dagen later pas doet loopt alles door elkaar, zo is onze ervaring .
  •  Communiceer over de actie
  • Doe een persbericht uit over de actie en het resultaat. Denk ook aan berichten op Facebook, twitter en digitale nieuwsbrief als je die middelen hebt.

Wij waren verbaasd over de enorme respons over deze actie op ons facebook. Het was ruim 325 keer geliked terwijl we 80 volgers hebben. Ook in de digitale versie van ons provinciale dagblad werd het artikel intens bediscussieerd, variërend van puberale hate-mail tot inhoudelijke reacties van voorstanders. Het is dus wel een onderwerp dat sterke reacties losmaakt.

Lees verder...

portret

Duurzame voeding op scholen Doen

Daarom wil JMA bij verschillende stakeholders ouders, jongeren, schooldirectie en VO-raad de duurzame schoolkantine agenderen en werken aan een 100% gezond en duurzaam voedsel aanbod in schoolkantines in Nederland in 2020'. 


Lees verder...

portret

Groene Voetstappen Doen

Kinderen geven het goede voorbeeld voor de wereldleiders die besluiten gaan nemen tijdens de VN Klimaattop in Parijs eind 2015. In heel Europa gaan kinderen dit najaar lopend en fietsend naar school met Zoom Kids on the Move en Groene Voetstappen. Bovendien kunnen de kinderen extra Gouden Voetstappen verdienen door iets extra’s te doen voor het milieu. Per school worden vier kinderen afgevaardigd naar de Kinderklimaattop. Vervolgens worden vanuit Nederland alle verzamelde Groene Voetstappen aangeboden aan de secretaris van de VN klimaattop, Christiana Figueres.

 

Dit jaar zijn de Groene Voetstappenweken van 14 september t/m 2 oktober (verschilt per regio).

Voor meer informatie verwijzen we naar de geheel vernieuwde website: http://www.groenevoetstappen.nl/

Lees verder...

portret

Kledingbibliotheek Utrecht Doen

Het belangrijkste voor ons was het lanceren van de website. Iedereen deel uit laten maken van het Kledingbieb-proces en ook van het persoonlijke proces. En misschien nog wel het aller belangrijkste, heel duidelijk open staan voor advies en informatie. We willen De Kledingbibliotheek het liefst samen met zoveel mensen maken. De Kledingbibliotheek moet een plekje zijn van iedereen in Utrecht en niet alleen van ons. Hierdoor werken we samen met heel veel verschillende mensen, die ons allemaal vanuit hun eigen passie, enthousiasme en expertise kunnen helpen. Onze ervaring is dat het hele Kledingbieb-proces hier ook alleen maar leuker van wordt!

Lees verder...