Doen


Na alle voorbereidingen en planning is het tijd om in actie te komen. Je weet wat je wilt, maar in je eentje of met je (actie-)groep bereik je nog steeds niets zonder de steun van een grotere groep mensen die je zorgvuldig selecteert en benadert: Je achterban. Die moet je mee zien te krijgen.Laat ze zien dat verandering noodzakelijk is én mogelijk!

Praktijkvoorbeelden


portret

Aan de slag met de petitie voor gezonde lucht! Doen

Wat kan je doen?

Wie wil de petitie online verspreiden via zijn of haar sociale netwerk, via mail, Twitter, Facebook of op websites waar je toegang toe hebt?

Wie neemt een petitielijst mee om vrienden en bekenden te laten tekenen?

Wie wil een stapeltje petitielijsten neerleggen bij de bibliotheek (of andere geschikte plek) bij jouw in de buurt?

Wie wil aan de bibliotheek (of andere geschikte plek) vragen of je er een middag met een standje mag staan om mensen te vertellen over het probleem luchtvervuiling?

Wie weet een geschikt evenement of marktdag om samen met anderen voorbijgangers te informeren en te laten tekenen voor gezonde lucht? (Denk aan een buurtfestival of biologische markt.)

Toelichting

Er is een online petitie beschikbaar. Er zijn flyers en handtekeningenlijsten beschikbaar en een Q en A met lastige vragen en slimme antwoorden.

We laten de petitie gedurende het hele campagnejaar lopen. Na een jaar bekijken we welk moment geschikt is om de petitie aan te bieden. We verwachten dat er ook voor die tijd acties of politieke momenten zijn om aandacht te vragen voor maatregelen voor gezonde lucht.

Wil je handtekeningenlijsten ontvangen en/of petitiekaarten? Heb je vragen of wil je zelf meer weten: kom naar ons toe, bel ons of mail ons! – wij hebben allerlei informatie van informatiebladen tot en met trainingen: gezondelucht@milieudefensie.nl

Lees verder...

portret

De Groene Draad Collega's (GDC) Doen

 • 1. In het eigen bedrijf

  • via overleg collega's enthousiast maken voor GDC, pilot starten en GDC-team.
  • koele plaats voor binnenkomende producten met goede logistiek bedenken
  • Bus maken voor prijskaartjes (en kleingeld) (eventueel uitbesteden bij grotere oplage)
  • Macro ontwerpen, voor prijskaartjesblad i.o.m. ICT
  • Loonadministratie medewerking vragen voor koppeling gegevens
 • Foto's maken van gevulde kraam en de voorbeeldmacro van de prijskaartjes

  • Gemeentehuizen en (grotere) bedrijven in de buurt  aanschrijven of de afdeling 'Duurzaamheid' bezoeken. Eventueel na aanvraag de GDC in een vergadering uit leggen en promoten. De bedrijven vragen elkaar ook te enthousiasmeren. Eventueel zelf een eerste maand producten aanvoeren, om voorbeeld te geven en gedrag aan te leren.
  • GDC organisatie haalt iedere maand het totaal aan kaartjes uit de bussen bij bedrijven op en kan zo koplopers berekenen, statistieken en informatie voor de site verzorgen.
  • Site maken, foto's erop zitten en uitleg. Folders ervan maken. Eventueel enkele landbouwers interviewen, hun wegkraam filmen.
  Op de site komen:
  • bedrijfsnamen, die meedoen
  • foto's van gevulde GDC-kramen, blije collega's met streekproducten.
  • per regio/ seizoen eventueel koplopers ( aantal van bepaald product/ afzet euro's p. bedrijf per kwartaal)

   Vormt een streekoverzicht van seizoensproducten.

   Nominatie van Landbouwbedrijf met leukste, smaakvolste nieuwe product en later stemmingsronde

Lees verder...

portret

Samen tegen schaliegas! Doen

Deel je kennis.

 • Vertel je vrienden, de kapper, de sportclub, de buren etc  over schaliegas.

 • Organiseer een informatie-avond, een debat of filmvertoning ( Unearthed).

 • Informeer de lokale en provinciale politiek en vraag om een schaliegasvrijverklaring

Formeer een actiegroep.

Jij geeft net dat kleine zetje om de groep te starten. De actiegroep kan in een ‘organische’ vorm (hard werken bij pieken en daarna relaxen). Een officiële stichting is dus niet noodzakelijk want procederen doen andere partijen. Het is interessant als mensen vanuit verschillende disciplines in het team zitten, ook allerlei ‘handjes’ voor hand-en-spandiensten zijn onmisbaar. Sluit je aan bij www.schaliegasvrij.nl of meld je aan bij Milieudefensie.

Acties

Voer op een vreedzame wijze actie. Zorg voor humor. Probeer foutloos te werken. De industrie ziet niets liever dan ‘uitglijders’ waardoor ze kunnen zeggen ‘de tegenstanders zijn niet goed geïnformeerd’.

Maak het ‘onvoorstelbare’ zichtbaar. Serveer tijdens de markt nog schoon drinkwater.  In Boxtel reden we met een vrachtwagen met een geknutselde boortoren en een enorm hinderlijk (boor)geluid.

Handtekeningenactie. Via de social media of op straat (informeer vooraf bij je gemeente naar de voorwaarden voor verspreiding van folders ed). Wij scoorden veel handtekeningen op parkeerplaatsen voor supermarkten (zorg voor gezellige muziek als achtergrond) en aansluiten bij Milieudefensie of start een eigen petitie. Gezamenlijk kunnen alle handtekeningen aan het Ministerie worden aangeboden.

Gebruik het recht

Als het nodig is, maak dan gebruik van de mogelijkheid om zienswijzen in te dienen, of om bezwaar of beroep in te stellen tegen de vergunningen die worden verleend op basis van de Mijnbouwwet en de Omgevingswet. Zie www.veranderfabriek.org of deze link voor meer informatie over de procedures en voor modelbrieven.

 

Lees verder...

portret

KRNWTR actie Doen

1) Contact zoeken met Krnwtr

2) Inventaristaie horecatenten

3) Mailen horecagelegenheden

4) Draaiboek/taakverdeling

5) Persberichten

6) Social media twitter/facebook

7) PR, flyers/posters horecatenten uitdelen.

8) Ludieke actie, wereldwaterdag, kraanwater uitdelen, stadhoudersbrug, toestemming gemeente vragen (valkuil: het weer)

9) Stemmen tellen, uitreiking plannen

Lees verder...