U bent hier: Home / Toolbox / Analyse / Wat is je probleem? / Aan de slag met je analyse

Aan de slag met je analyse

Vind hier handige tips, info en documenten om het probleem waar je wat aan wilt doen in kaart te brengen.

Om een goed beeld te krijgen van waar je je eigenlijk op gaat richten begin je met een omschrijving en afbakening van het probleem waar je wat aan wilt doen. Soms lijken problemen vrij simpel en dienen oplossingen zich gemakkelijk aan. Vaak blijkt echter na diepgaander beschouwing dat het probleem toch ingewikkelder ligt dan gedacht en oplossingen niet zo voor de hand liggen. Dan is het goed om een uitgebreidere analyse te maken. Hierbij kun je gebruikmaken van:

  • Een krachtenveldanalyse. Deze gebruik je om duidelijk te krijgen wie je medestanders en tegenstanders zijn in het speelveld waarin je je gaat begeven en hoe groot hun invloed is. Hiermee kun je bepalen op wie je je aandacht of lobby gaat richten en welke acties je gaat ondernemen.

  • Een Sterkte-zwakte analyse. Deze gebruik je om inzicht te krijgen in de sterke en zwakke punten van je actie of campagne en om kansen en bedreigingen te identificeren. In een 2x2 matrix formuleer je je gedachten over deze aspecten. De term SWOT wordt hier ook vaak voor gebruikt (= Strength, Weakness, Opportunities en Threats). Bij aan de slag vind je een voorbeeld. Je kunt de term 'organisatie' heel gemakkelijk vervangen door 'project'.


 Ga door naar de volgende stap: Je probleem aanpakken

Opmerkingen

Wil je reageren? Meld je aan!