Analyse


Het loont de moeite om voordat je aan de slag gaat de tijd te nemen om na te denken over het probleem waaraan je iets wil doen. Wat is precies het probleem? Met welke spelers heb je te maken? Hoe verhouden zij zich tot elkaar en welke plek neem je zelf in? Denk ook na over hoe je jezelf en je medestanders organiseert, hoe je met elkaar omgaat. Hoe kunnen jullie elkaar versterken?

Praktijkvoorbeelden


portret

Zon op KWC Coöperatie Analyse

Vanwege de klimaatverandering wilde ik al jaren zonnepanelen aanschaffen, maar kreeg geen toestemming van mijn woningbouwvereniging om ze op het dak van ons woningcomplex te plaatsen. Ik begreep dat ongeveer 40% van de mensen om diverse redenen geen panelen op eigen dak kunnen of willen leggen:

  • geen toestemming verhuurder;
  • verkeerde ligging;
  • schaduw van andere gebouwen of bomen;
  • monumentaal pand.

Lees verder...

portret

Groene Voetstappen Analyse

Extreme hitte en smog worden erger met klimaatverandering en door toenemende uitstoot van o.a. CO2. Dit kunnen we verminderen door de auto te laten staan en te gaan lopen en fietsen. Met het Groene Voetstappenprogramma voor basisscholen kunnen gemeenten en basisscholen de koppeling leggen tussen concreet iets doen én samen goed bezig zijn voor het klimaat: kinderen die lopend, fietsend, steppend of skatend naar school gaan, worden beloond en geven grote mensen het goede voorbeeld

Lees verder...

portret

Niet nog meer kernafval Analyse

Nederland heeft nog 1 werkende kerncentrale, in Borssele, Zeeland. Die is oud en kampt vaak met storingen en ongelukken. Gelukkig is het nog nooit echt helemaal mis gegaan. Maar de kerncentrale produceert ook hoogradioactief kernafval. En dat terwijl we nog geen enkel idee hebben hoe we dat ooit ergens veilig op gaan slaan. Het moet voor tienduizenden jaren opgeborgen worden, zodanig dat het nooit meer vrij kan komen in het milieu. Probeer je dat maar eens voor te stellen. Afval dat tienduizenden jaren intens blijft stralen, gloeiend heet en ook nog zwaar chemisch is. Al het Nederlandse kernafval wordt nu in bovengrondse bunkers opgeslagen bij de COVRA in Zeeland. Dat is voor 100 jaar, we hebben geen idee wat er daarna moet gebeuren. "Kop in het zand", dat is eigenlijk het motto. We gaan door met kernenergie en onze kleinkinderen zoeken maar uit wat ze met het afval moeten doen. test

Hoog tijd dat we stoppen met het almaar groter maken van het probleem. In het eerste kwartaal van 2015 publiceert de regering een 'Nationaal Plan Kernafval' waarin weer komt te staan dat er pas over ruim 100 jaar een besluit genomen hoeft te worden over de definitieve berging van het kernafval. Wij zeggen; stop met de productie en ga NU met de billen bloot door aan te geven wat er met het afval moet gebeuren. Al 40 jaar wordt er gepraat over een 'definitieve berging' van het kernafval. De 'zoutkoepels' in Drenthe, Groningen en Friesland zijn in beeld, net als kleilagen onder Brabant. Maar uit elk onderzoek blijkt dat dat niet veilig is. Bovendien; niemand in die provincies wil boven een opslag van kernafval wonen, dus worden besluiten steeds uitgesteld.   

Lees verder...

portret

KRNWTR actie Analyse

We zijn dit project gestart omdat water een belangrijk thema is: het is onze eerste levensbehoefte.

We vinden het niet kunnen dat er zoveel plastic wordt gebruikt om water te bottelen. Bovendien komt dat gebotteld water meestal van ver en zorgt voor CO2 uitstoot. Wist je dat bronwater 500 keer zoveel CO2 uitstoot dan gewoon kraanwater? Uit een recente poll van KRNWTR blijkt dat 90% van de gasten die om water vragen, kraanwater bedoelen.

Lees verder...