Analyse


Het loont de moeite om voordat je aan de slag gaat de tijd te nemen om na te denken over het probleem waaraan je iets wil doen. Wat is precies het probleem? Met welke spelers heb je te maken? Hoe verhouden zij zich tot elkaar en welke plek neem je zelf in? Denk ook na over hoe je jezelf en je medestanders organiseert, hoe je met elkaar omgaat. Hoe kunnen jullie elkaar versterken?

Praktijkvoorbeelden


portret

Tafelen met... Anders koken, anders kiezen Analyse

De duurzaamheid van ons voedsel is tegenwoordig een hot topic. Waar komt het voedsel vandaan? Is het wel 'eerlijk'? Is verantwoord koken en eten echt zo duur en lastig als het soms lijkt? Samen een duurzaam etentje houden is een laagdrempelige, inspirerende en gezellige manier om op een eerlijke manier met voedsel om te gaan en tegelijkertijd ook nog eens een goed doel te steunen. Daarom is Milieudefensie begonnen met 'Tafelen met...' Door een kookbox aan te bieden wil Milieudefensie mensen een handreiking geven en zo het enthousiasme voor eerlijk eten vergroten. In de kookbox zit een seizoensmenu, een spel, menukaartjes, en wat andere attributen om je etentje mee aan te kleden. Je kunt 'm aanvragen door te bellen naar de Servicelijn, 020 - 6262 620 (bereikbaar op werkdagen van 09.30 tot 16.30).

Lees verder...

portret

Repair Café Analyse

Er worden op grote schaal veel apparaten weggegooid. Dat is niet altijd nodig. Soms met een blik van één persoon met expertise is een apparaat zo weer gerepareerd. Tegen de consumptiemaatschappij in willen wij door middel van een Repair Café mensen de mogelijkheid geven hun spullen te laten maken.

Dit is niet alleen goed voor eigen portomonee, maar ook voor mens en milieu. Tevens biedt een Repair Café de mogelijkheid de mensen uit je buurt te leren kennen; dit zorgt voor een betere sociale samenhang in de wijk, bestrijdt eenzaamheid onder ouderen, helpt arbeidsongeschikten of werkzoekenden uit een sociaal isolement, en biedt mensen met ervaring de mogelijkheid hun expertise over te brengen aan anderen.

Lees verder...

portret

Kledingbibliotheek Utrecht Analyse

Wij vinden het -net als jij waarschijnlijk- heerlijk om te shoppen. Lekker door de stad te slenteren, winkeltjes kijken, door de kledingrekken neuzen, passen, twijfelen en het dan lekker toch gewoon doen. Maar we zijn vast niet de enige die last hadden van die overvolle kledingkasten: we hebben allemaal al zoveel! Wat nou als we al deze kleding samen zouden delen? Maar dan wel met behoud van het shop-gevoel. Wij willen hiervoor een oplossing bieden: de perfecte combinatie van je favoriete kledingwinkel en de bibliotheek. Bij de Kledingbibliotheek kun je verschillende jurkjes, jasjes of shirtjes komen uitzoeken, na 4 weken dragen gooi je het in onze wasmand en zoek je weer iets nieuws uit! Zo heb je toegang tot een hele grote oneindige inloopkast!

Lees verder...

portret

Taste the waste Analyse

In de lokale groep van milieudefensie Delft gaat de voorkeur uit naar het thema: Voedsel.
Twee jaar geleden kwam een nieuwe vrijwilliger die voedselverspilling wilde aanpakken.
Toen zijn we eerst begonnen met ´Over de datum diners´, die naam hebben we later veranderd naar ´taste the waste´. Een al bestaande naam, die beter klinkt.

Wat ons opviel is dat supermarkten, heel gemakkelijk voedsel weggooien die eigenlijk nog prima te eten is. Waarom doen ze dat?

Er wordt op grote schaal veel voedsel verspild. Dit terwijl er wereldwijd veel honger wordt geleden. Uit onderzoek is gebleken dat er vandaag de dag 870 miljoen ondervoede mensen in de wereld leven. Dit betekent dat één op de acht mensen niet genoeg te eten krijgt om een gezond en actief leven te leiden. Het is bizar dat wij het dan zo gemakkelijk weggooien.

Elk jaar wordt een derde van al het voedsel dat bestemd is voor menselijke consumptie, zo’n 1,3 miljard ton, verspild. Alle energie, water en chemicaliën die gemoeid gaan bij de productie, distributie en het afvoeren van verspild voedsel gaan daarmee ook verloren. Alles bij elkaar zorgt dat voor een CO2-uitstoot die alleen wordt overtroffen door de jaarlijkse uitstoot van China en de VS.

Kortom; voedselverspilling is slecht voor mens, milieu, klimaat en de economische verdeling in de wereld. Daar willen we wat aan doen.
Het is een uitermate complex probleem, maar je moet ergens beginnen. Dichtbij in onze eigen omgeving binnen ons eigen netwerk. Het netwerk van onze milieudefensie kerngroep.
 

Lees verder...