Analyse


Het loont de moeite om voordat je aan de slag gaat de tijd te nemen om na te denken over het probleem waaraan je iets wil doen. Wat is precies het probleem? Met welke spelers heb je te maken? Hoe verhouden zij zich tot elkaar en welke plek neem je zelf in? Denk ook na over hoe je jezelf en je medestanders organiseert, hoe je met elkaar omgaat. Hoe kunnen jullie elkaar versterken?

Praktijkvoorbeelden


portret

Underwearrun Analyse

 

Voor de productie van één onderbroek is dus gemiddeld 700 liter water nodig. Voor een gemiddeld T-shirt zit je zelfs al op 2.500 liter en voor jeans op 7.000 liter water. Gezien de continue behoefte aan kleding verbruikt de katoenteelt jaarlijks gigantisch veel water. 42 procent van al dat water wordt geïrrigeerd uit lokale rivieren en meren. Dit heeft een enorme impact op de natuur, het milieu in de omgeving en de mensen die van dat water afhankelijk zijn. Een sprekend voorbeeld is het Aralmeer op de grens van Kazachstan en Oezbekistan. Dit meer droogde helemaal op door de katoenteelt. Lees meer over het milieu-probleem in ons blog.

Aralmeer 2000   Aralmeer 2014

Foto's: Links: Aralmeer in 2000. Rechts: Aralmeer in 2014. Bron:NASA.

Lees verder...

portret

Kledingbibliotheek Utrecht Analyse

Wij vinden het -net als jij waarschijnlijk- heerlijk om te shoppen. Lekker door de stad te slenteren, winkeltjes kijken, door de kledingrekken neuzen, passen, twijfelen en het dan lekker toch gewoon doen. Maar we zijn vast niet de enige die last hadden van die overvolle kledingkasten: we hebben allemaal al zoveel! Wat nou als we al deze kleding samen zouden delen? Maar dan wel met behoud van het shop-gevoel. Wij willen hiervoor een oplossing bieden: de perfecte combinatie van je favoriete kledingwinkel en de bibliotheek. Bij de Kledingbibliotheek kun je verschillende jurkjes, jasjes of shirtjes komen uitzoeken, na 4 weken dragen gooi je het in onze wasmand en zoek je weer iets nieuws uit! Zo heb je toegang tot een hele grote oneindige inloopkast!

Lees verder...

portret

Repair Café Analyse

Er worden op grote schaal veel apparaten weggegooid. Dat is niet altijd nodig. Soms met een blik van één persoon met expertise is een apparaat zo weer gerepareerd. Tegen de consumptiemaatschappij in willen wij door middel van een Repair Café mensen de mogelijkheid geven hun spullen te laten maken.

Dit is niet alleen goed voor eigen portomonee, maar ook voor mens en milieu. Tevens biedt een Repair Café de mogelijkheid de mensen uit je buurt te leren kennen; dit zorgt voor een betere sociale samenhang in de wijk, bestrijdt eenzaamheid onder ouderen, helpt arbeidsongeschikten of werkzoekenden uit een sociaal isolement, en biedt mensen met ervaring de mogelijkheid hun expertise over te brengen aan anderen.

Lees verder...

portret

Verbinden en netwerken Analyse

 

We zaten in een impasse...het aantal actieve vrijwilligers liep terug en we maakten bij de politiek nog "geen deuk in een pakje boter" Ambitie hadden we zat maar op een gegeven moment ontbrak het aan passie en gedrevenheid. Het was ons letterlijk  "ïn de benen gezakt"  Soort aardappelmoeheid maar dan onder de navel. Wat te doen ? De kroeg in en in een vlaag van galgenhumor de laatste centen van onze club maar opzuipen ? Dat was ons (met name Peter) toch wat al te gortig. Iemand die nog een restje spirit over had (Peter) besloot onze leden en donateurs maar een briefje te sturen dat ze welkom waren in "café de drie Zwanen" de plek waar we (bijna) onze laatste centen verzopen hadden. Maar zoals zo vaak als je op het dieptepunt zit is de redding nabij en had niet eens iemand gezegd: "zelfs uit de diepste dalen lopen er wegen omhoog" ?  Een oproep doen rondgaan en ja hoor daar kwamen ze "de laatsten der Mohikanen" Of het feit dat het in een cafe gegeven werd er toe bijgedragen heeft weten we achteraf niet. We hebben iemand van de Milieufederatie Noord Holland  (daar speelde het zich af) uitgenodigd (Jurriaan) en bij wat vlammetjes en bitterballen (en een sloot koffie) kwamen we tot het besef dat dit toch niet langer zo kon. De hartenkreet van een onzer "we hebben actievelingen nodig" en "we zitten erdoor heen" sloeg aan. Nu bleken we een gemeenschappelijke "vijand" te hebben.. (ook dat verbindt !) De stadsverwarming. Beroerd destijds; we betaalden ons scheel, Kleppen (warmteregelaars) die (naar gelang ze zin hadden) op de meest ongewenste momenten open of dicht sloegen (altijd in ons nadeel natuurlijk) en een helpdesk van diezelfde stadsverwarming die je dan altijd "het duurzame bos" in stuurden. In de winter veel plekken met wegdekverwarming ! En wij maar betalen. De rekening die je dan kreeg deed zijn naam eer aan: in Gigajoule waarbij de eerste vier letters van dat woord (giga) volgens ons duidelijk sloeg op de hoogte van de rekening. Een naam "stadsVERARMing" was dan ook snel geboren. De vertegenwoordiger van de Milieufederatie NH (Jurriaan) zette ons echter weer snel met de beide (aardappelmoeie) benen op de grond. "werk met ze samen dan bereik je meer en van die pijp kom je toch niet af" Dat was natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan als je zelf een ordinaire ketel hebt. Wij zaten vastgeklonken aan die (warm) water pijp. Daarnaast een gasleidinkje is ook niet een twee drie aangelegd! En wat denk je wat dát kost ! Uiteindelijk is het met "die jongens van de stadsverwarming" weer helemaal goedgekomen  De prijzen zijn redelijk rechtgetrokken en drie directeuren verder (toeval ?) is het met die helpdesk ook weer helemaal in orde gekomen. Wat Duckt tape om het gat in de leiding,  een afsluitertje hier en daar en "het lek is ook weer boven water" (gechargeerd) )

Het eitje was echter gelegd en we hadden weer een club van zes actievelingen waar er zelfs twee bij zaten die niet van alcohol hielden. Handig en zou vast schelen in de kosten voor het geval we weer in die put terecht zouden komen !   

MORAAL VAN DIT VERHAAL ? : zoek de verbinding, zoek een gemeenschappelijk (plaatselijk) onderwerp (dat is er vast) en zoek het niet altijd in de gebruikelijke hoek.

Wist je dat een van de meest succesvolste energiecoöperaties "wij krijgen kippen" heet?  In Amsterdam bij de Rai. Ontstaan (echt waar !) rond een kippenhok in de buurt van Paulien Westendorps huis met buurtgenoten (Google' de naam van Paulien maar eens) . Regelmatig, meen de eerste donderdag van de maand,  serveren ze daar een vers gebakken eitje (meteen onder de kip vandaan gehaald) - WARM en past bij een energie coöperatie, niet ? - wordt bij hun energieontbijt geserveerd . Ze hebben zelfs een professionele koffiezetmachine met (uiteraard)  Fairtrade bonen. Uiteraard gaat  het dan over energie. Hun plek van samenkomst "het Rondeel" (hoe toevallig:  het zit barstensvol met kippen (Barnevelders,  en het gebouwtje  is ook nog rond) Gekakeld wordt er nóg meer dan vroeger maar nu niet alleen door de kippen zelf !                                

Lees verder...