Toolbox


Wil je aan de slag met jouw idee, actie of project? Maar weet je nog niet zo goed hoe en waar je moet beginnen? Kijk dan eens in onze Toolbox. Hierin vind je handige tips, voorbeelddocumenten, handleidingen en direct bruikbare info om aan het werk te gaan, van idee tot resultaat!

portret

Taste the waste analyse

In de lokale groep van milieudefensie Delft gaat de voorkeur uit naar het thema: Voedsel.
Twee jaar geleden kwam een nieuwe vrijwilliger die voedselverspilling wilde aanpakken.
Toen zijn we eerst begonnen met ´Over de datum diners´, die naam hebben we later veranderd naar ´taste the waste´. Een al bestaande naam, die beter klinkt.

Wat ons opviel is dat supermarkten, heel gemakkelijk voedsel weggooien die eigenlijk nog prima te eten is. Waarom doen ze dat?

Er wordt op grote schaal veel voedsel verspild. Dit terwijl er wereldwijd veel honger wordt geleden. Uit onderzoek is gebleken dat er vandaag de dag 870 miljoen ondervoede mensen in de wereld leven. Dit betekent dat één op de acht mensen niet genoeg te eten krijgt om een gezond en actief leven te leiden. Het is bizar dat wij het dan zo gemakkelijk weggooien.

Elk jaar wordt een derde van al het voedsel dat bestemd is voor menselijke consumptie, zo’n 1,3 miljard ton, verspild. Alle energie, water en chemicaliën die gemoeid gaan bij de productie, distributie en het afvoeren van verspild voedsel gaan daarmee ook verloren. Alles bij elkaar zorgt dat voor een CO2-uitstoot die alleen wordt overtroffen door de jaarlijkse uitstoot van China en de VS.

Kortom; voedselverspilling is slecht voor mens, milieu, klimaat en de economische verdeling in de wereld. Daar willen we wat aan doen.
Het is een uitermate complex probleem, maar je moet ergens beginnen. Dichtbij in onze eigen omgeving binnen ons eigen netwerk. Het netwerk van onze milieudefensie kerngroep.
 

Lees verder...