Toolbox


Wil je aan de slag met jouw idee, actie of project? Maar weet je nog niet zo goed hoe en waar je moet beginnen? Kijk dan eens in onze Toolbox. Hierin vind je handige tips, voorbeelddocumenten, handleidingen en direct bruikbare info om aan het werk te gaan, van idee tot resultaat!

portret

Niet nog meer kernafval analyse

Nederland heeft nog 1 werkende kerncentrale, in Borssele, Zeeland. Die is oud en kampt vaak met storingen en ongelukken. Gelukkig is het nog nooit echt helemaal mis gegaan. Maar de kerncentrale produceert ook hoogradioactief kernafval. En dat terwijl we nog geen enkel idee hebben hoe we dat ooit ergens veilig op gaan slaan. Het moet voor tienduizenden jaren opgeborgen worden, zodanig dat het nooit meer vrij kan komen in het milieu. Probeer je dat maar eens voor te stellen. Afval dat tienduizenden jaren intens blijft stralen, gloeiend heet en ook nog zwaar chemisch is. Al het Nederlandse kernafval wordt nu in bovengrondse bunkers opgeslagen bij de COVRA in Zeeland. Dat is voor 100 jaar, we hebben geen idee wat er daarna moet gebeuren. "Kop in het zand", dat is eigenlijk het motto. We gaan door met kernenergie en onze kleinkinderen zoeken maar uit wat ze met het afval moeten doen. test

Hoog tijd dat we stoppen met het almaar groter maken van het probleem. In het eerste kwartaal van 2015 publiceert de regering een 'Nationaal Plan Kernafval' waarin weer komt te staan dat er pas over ruim 100 jaar een besluit genomen hoeft te worden over de definitieve berging van het kernafval. Wij zeggen; stop met de productie en ga NU met de billen bloot door aan te geven wat er met het afval moet gebeuren. Al 40 jaar wordt er gepraat over een 'definitieve berging' van het kernafval. De 'zoutkoepels' in Drenthe, Groningen en Friesland zijn in beeld, net als kleilagen onder Brabant. Maar uit elk onderzoek blijkt dat dat niet veilig is. Bovendien; niemand in die provincies wil boven een opslag van kernafval wonen, dus worden besluiten steeds uitgesteld.   

Lees verder...