Zon op KWC Coöperatie

Oprichting van een coöperatie om samen met anderen zonnepanelen te kopen en te plaatsen op een openbaar gebouw. Met name bedoeld voor mensen die geen zonnepanelen op hun eigen dak kunnen plaatsen.

Zon op KWC Coöperatie

1 Analyse

Vanwege de klimaatverandering wilde ik al jaren zonnepanelen aanschaffen, maar kreeg geen toestemming van mijn woningbouwvereniging om ze op het dak van ons woningcomplex te plaatsen. Ik begreep dat ongeveer 40% van de mensen om diverse redenen geen panelen op eigen dak kunnen of willen leggen:

  • geen toestemming verhuurder;
  • verkeerde ligging;
  • schaduw van andere gebouwen of bomen;
  • monumentaal pand.

2 Plan

Zoek via de gemeente een school, sportclub of andere organisatie met een groot dak. Check of het dak geschikt is: ligging in de zon, draagkracht van de constructie. Kies bij voorkeur een organisatie die niet zoveel energie verbruikt dat ze een laag stroomtarief betalen; dat maakt het terugverdienen van de investering in de panelen lastiger. Zoek ook een paar mensen die willen helpen alles uit te zoeken en te regelen: bv. Iemand die verstand heeft van energie (elektriciteit), van financiën en van communicatie.
Hoe werkt het: de coöperatie koopt de panelen, de school gebruikt de stroom, zodat haar energierekening lager wordt. Dat voordeel betaalt de school jaarlijks terug aan de coöperatie; deze verdeelt de opbrengst onder de leden. De leden betalen jaarlijks een klein bedrag voor onderhoud, verzekering en vervanging van de omvormers.

3 Doen

Via een lokale CoCreatie-dag en – platform heb ik via mijn eigen netwerk mensen gezocht om me te helpen. Zo heb ik een initiatiefgroep 'Opgewekt in Culemborg' opgezet, bestaande uit 5 mensen. De school, het Koningin Wilhelmina College (KWC) bood zichzelf al aan via het CoCreatie platform. We hebben contact gezocht met Zon op Nederland  voor adviezen en voorbeeld-contracten.

Te regelen zaken:

  • oprichting coöperatieve vereniging
  • opstellen ledencontracten afspraken met de school (samenwerkingsovereenkomst en recht van opstal)
  • berekening van het 'bedrijfsplan', met terugverdientijd voor de leden
  • opstellen van een aanbod voor belangstellenden, vaststellen hoeveel panelen het doel wordt
  • werving van belangstellenden
  • eisenpakket voor panelen opstellen en offertes aanvragen van verzekeringen

4 Resultaat

We zijn nu, na 1,5 jaar zover dat we een coöperatie hebben en 19 leden. Samen gaan we 100 zonnepanelen plaatsen op het dak van een middelbare school. Deze school betaalt echter een lage energieprijs (€ 0,08 per kWh) zodat de terugverdientijd erg lang zou worden. Oplossing: we geven de school adviezen voor energiebesparing, waarmee zij minstens evenveel stroom kunnen besparen als de panelen gaan opwekken. De school betaalt ons op die basis 2 x € 0,08 per kWh als vergoeding. Daarnaast besteedt de school aandacht aan het project in het onderwijsprogramma en in de communicatie naar de ouders.

Opmerkingen

Martien Roelofs
Martien Roelofs zegt:
06-11-2014 11:17

Als inmiddels een paar jaar bestaande cooperatie (Opgewekt in Purmerend) hebben wij ervaren dat het belangrijk is contact te zoeken met belangengroeperingen. Denk daarbij aan Ode (Organisatie Duurzame Energie) of E-decentraal. Ook de Milieufederaties kunnen hier een belangrijke rol vervullen. Veel is ook te vinden op de site van de "Hier Opgewekt" organisatie. Men vindt daar veel kennisdossier, rekenmodellen en dergelijke. Verder zijn er projecten mogelijk die draaien op SDE+ subsidies of zijn er opgestart c.f. het Energieakkoord. (van die laatste nog maar weinig) Als er ergens veel gerekend moet worden is het wel hier dus het is zaak die kennis te halen bij anderen en je goed te laten adviseren.

Wil je reageren? Meld je aan!