Verbinden en netwerken

Niets is zo belangrijk als verbinden en netwerken. Zeker in deze tijd waar men van alles wordt geacht te weten of te kunnen. Met verbinden maak je nieuwe vrienden maar maak je ook kennis met de kwaliteiten van je nieuw aangeboorde contacten. Dus zoek die relatie ook al lijkt die niet altijd voor de hand liggend.

Verbinden en netwerken

1 Analyse

 

We zaten in een impasse...het aantal actieve vrijwilligers liep terug en we maakten bij de politiek nog "geen deuk in een pakje boter" Ambitie hadden we zat maar op een gegeven moment ontbrak het aan passie en gedrevenheid. Het was ons letterlijk  "ïn de benen gezakt"  Soort aardappelmoeheid maar dan onder de navel. Wat te doen ? De kroeg in en in een vlaag van galgenhumor de laatste centen van onze club maar opzuipen ? Dat was ons (met name Peter) toch wat al te gortig. Iemand die nog een restje spirit over had (Peter) besloot onze leden en donateurs maar een briefje te sturen dat ze welkom waren in "café de drie Zwanen" de plek waar we (bijna) onze laatste centen verzopen hadden. Maar zoals zo vaak als je op het dieptepunt zit is de redding nabij en had niet eens iemand gezegd: "zelfs uit de diepste dalen lopen er wegen omhoog" ?  Een oproep doen rondgaan en ja hoor daar kwamen ze "de laatsten der Mohikanen" Of het feit dat het in een cafe gegeven werd er toe bijgedragen heeft weten we achteraf niet. We hebben iemand van de Milieufederatie Noord Holland  (daar speelde het zich af) uitgenodigd (Jurriaan) en bij wat vlammetjes en bitterballen (en een sloot koffie) kwamen we tot het besef dat dit toch niet langer zo kon. De hartenkreet van een onzer "we hebben actievelingen nodig" en "we zitten erdoor heen" sloeg aan. Nu bleken we een gemeenschappelijke "vijand" te hebben.. (ook dat verbindt !) De stadsverwarming. Beroerd destijds; we betaalden ons scheel, Kleppen (warmteregelaars) die (naar gelang ze zin hadden) op de meest ongewenste momenten open of dicht sloegen (altijd in ons nadeel natuurlijk) en een helpdesk van diezelfde stadsverwarming die je dan altijd "het duurzame bos" in stuurden. In de winter veel plekken met wegdekverwarming ! En wij maar betalen. De rekening die je dan kreeg deed zijn naam eer aan: in Gigajoule waarbij de eerste vier letters van dat woord (giga) volgens ons duidelijk sloeg op de hoogte van de rekening. Een naam "stadsVERARMing" was dan ook snel geboren. De vertegenwoordiger van de Milieufederatie NH (Jurriaan) zette ons echter weer snel met de beide (aardappelmoeie) benen op de grond. "werk met ze samen dan bereik je meer en van die pijp kom je toch niet af" Dat was natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan als je zelf een ordinaire ketel hebt. Wij zaten vastgeklonken aan die (warm) water pijp. Daarnaast een gasleidinkje is ook niet een twee drie aangelegd! En wat denk je wat dát kost ! Uiteindelijk is het met "die jongens van de stadsverwarming" weer helemaal goedgekomen  De prijzen zijn redelijk rechtgetrokken en drie directeuren verder (toeval ?) is het met die helpdesk ook weer helemaal in orde gekomen. Wat Duckt tape om het gat in de leiding,  een afsluitertje hier en daar en "het lek is ook weer boven water" (gechargeerd) )

Het eitje was echter gelegd en we hadden weer een club van zes actievelingen waar er zelfs twee bij zaten die niet van alcohol hielden. Handig en zou vast schelen in de kosten voor het geval we weer in die put terecht zouden komen !   

MORAAL VAN DIT VERHAAL ? : zoek de verbinding, zoek een gemeenschappelijk (plaatselijk) onderwerp (dat is er vast) en zoek het niet altijd in de gebruikelijke hoek.

Wist je dat een van de meest succesvolste energiecoöperaties "wij krijgen kippen" heet?  In Amsterdam bij de Rai. Ontstaan (echt waar !) rond een kippenhok in de buurt van Paulien Westendorps huis met buurtgenoten (Google' de naam van Paulien maar eens) . Regelmatig, meen de eerste donderdag van de maand,  serveren ze daar een vers gebakken eitje (meteen onder de kip vandaan gehaald) - WARM en past bij een energie coöperatie, niet ? - wordt bij hun energieontbijt geserveerd . Ze hebben zelfs een professionele koffiezetmachine met (uiteraard)  Fairtrade bonen. Uiteraard gaat  het dan over energie. Hun plek van samenkomst "het Rondeel" (hoe toevallig:  het zit barstensvol met kippen (Barnevelders,  en het gebouwtje  is ook nog rond) Gekakeld wordt er nóg meer dan vroeger maar nu niet alleen door de kippen zelf !                                

2 Plan

Plan Hadden we een plan?  Banken hebben plannen en verzorgingstehuizen ook (en lappen excel sheets) Als nuchtere Westfriezen gebruiken we "gewoon" ons  gezonde verstand.. Belangrijk is "sensitiviteit"  (weer iets om in Google op te zoeken) we kijken anders (is dat ook niet de slogan van Milieudefensie? ) en zijn begonnen met een Repair cafe (met goed repareren draag je toch ook bij aan de circulaire economie ? )  "Pain in the ass" overigens: "de Senseo". Na 2,5 jaar is ie "kaduuk" We hebben een fruitboomgaard van de ondergang gered (onbespoten voedsel !), een energiecoöperatie opgericht (waar stadsverwarming al niet toe leidt?) en doen daar leuke dingen met zonnepanelen en energiebesparing. Ook een bomengroep opgericht. Nee niet omdat onze stadsverwarming nu op snipperhout (biomassa)  stookt (doen ze!)  en dat we elke boom om die reden willen knuffelen en beschermen omdat ie anders in de oven verdwijnt ? Nee "gewoon" de zorg om bomen die hun uiteindelijke ouderdom vrijwel nooit meer halen. Er is altijd wel iets: we (ze ?)  willen meer parkeerplaatsen, het riool moet vernieuwd of de weg met heringericht én (gebeurt !) "ik krijg schaduw op mijn zonnepanelen !"  Inmiddels hebben we ECHT wat te knuffelen: een bos met 8000 bomen wat gekapt dreigt te worden voor een v.d Valk hotel (www.beusebos.nl)  

Hebben we dit allemaal zelf gerealiseerd..natuurlijk niet, we sloten ons aan bij bestaande actiegroepen maar waren ook sensitief: wat gebeurt er, wat komt er in krant, wat staat er op facebook ? Wat wordt er overal getwitterd ?  Inmiddels ook goede contacten met de "zwerfinator". Dirk Groot (een soort terminator van zwerfval en landelijk bekend) - weer iets om op te zoeken - open maar vast twee schermen -

MORAAL VAN DIT VERHAAL: Sluit je aan bij anderen, doe met ze mee. Als je iets zelf opricht (hebben wij ook gedaan) vergeet dan de kunst van het loslaten niet.  Eigen bestuurtjes dus ! Anders loop je in je eigen succes vast !  Denk ook eens anders, OMDENKEN dus, en wees vooral creatief. Ga niet tekeer tegen de politiek (vroeg of laat heb je ze weer nodig) .Laat ze de eer: een wethouder die een lintje doorknipt van iets wat jij gerealiseerd hebt. Uiteindelijk (en troost jezelf daarmee)  heb JIJ het wel gerealiseerd ! Je duurzame ambitie weer voor een deel vervuld !  Je kunt je verdriet altijd nog in de kroeg verdrinken. (weet je nog ?) Zorg altijd  wel dat er iemand in de buurt is om je boven de bar uit te trekken (letterlijk en figuurlijk)  En verder bedenk:  "een half pond komedie is meer waard dan een kilo verstand"  al moet je dat laatste niet te letterlijk nemen.       

          

3 Doen

"Samenwerken is verdubbelen" is onze lijfspreuk geworden. We zoeken ook altijd naar expertises bij anderen. Wat we zelf niet kunnen,  kunnen anderen wellicht beter en als je het vriendelijk vraagt willen ze dat "klusje" best wel eens voor je doen. Bijvoorbeeld wij hebben samen met de plaatselijke fietsersbond gedemonstreerd bij de Gamma tegen Round Up !.

TIPS:

* maak een mooi filmpje, (niet te onderschatten zo belangrijk !)  Bekijk deze maar eens: 

https://www.facebook.com/redhetbeusebos/videos/1101533376544686/

* laat iemand met een drone boven je natuurgebied rondvliegen (wel eerst vergunning aanvragen)

* bouw een feestje als iets goed gaat (maar OOK: nodig anderen daarbij uit)

* maak altijd een terugblik als je iets gedaan hebt (wat ging er goed, wat fout)

* blijf positief mensen houden niet van "azijnpissers"

* ga niet "de pastoor" lopen  uithangen (preken voor bekend publiek) en richt je ook op "daarbuiten"

* kijk uit voor de JA-MAAR-EN (de ja-maar-en ZIEN de beren, de NOU-EN-ERS ?  ZIEN  de beren EN de weg ! 

* verbinden en netwerken: dat kan ECHT niet meer (met al zijn nadelen) zonder twitter, facebook en een goede website! 

* wees, als het gaat over het milieu ook een beetje die "gek" zoals ondergetekende. DURF ! (je wordt er vast niet om vermoord)  

 

TOT SLOT:  De  "scribent" van dit artikel gunt  jullie ook dat succes (niets is zo motiverend als geslaagde acties) Dat succes willen we DELEN en dat jullie ook gunnen en als laatste; blijf die kroeg bezoeken (heet bij ons tegenwoordig duurzaamheidscafe en wordt gehouden in cafe "de Oorsprong ") -mooie naam niet ?-

We begonnen in "cafe de drie Zwanen" met een paar uitgebluste activisten. Nu hebben we er tien maar een achterban (actievelingen)  van minstens zestig en vier door (of via ons)  opgerichte clubs, stichtingen, verenigingen of coöperaties. De wethouder komt tegenwoordig meeborrelen en via de door ons opgerichte (energie) coöperatie zitten we nu ook aan de koffie met de directeur van de stadsverwarming  (nee niet de waterpijp)

ALS LAATSTE zit u er doorheen ?  bel me dan help ik je (bij aardappelmoeheid in de benen)  je boven de bar uit tillen  (ook figuurlijk) maar wellicht hebben deze pagina's je en beetje op weg geholpen. Succes wil je delen en niet voor jezelf houden !  

WIE IK BEN EN WAAR IK WOON ?   de oplettende lezer heb ik al wat hints gegeven maar is eigenlijk niet zo belangrijk. Belangrijk PROOST op JOUW succesvolle initiatief   

       . 

 

   

 

4 Resultaat

 

RESULTAAT  ? Al veel veren zijn  al in onze achterkant gestoken. Resultaat: dat lees je in het voorgaande ! Het wordt tijd dat we meer veren in meer duurzame achterkanten in Nederland zien. RESULTAAT dat bereiken we pas ECHT met zijn ALLEN. Hadden wij dát zelf niet gedaan dan zaten we nu nog aan de bar te mokken ! Een vlekje op de kaart (waar wij wonen) is ook maar een vlekje. Het moet een (duurzame (bio) olievlek over heel  Nederland worden.!       

BEDANKT (daar begon ik mee zie bovenaan rechts) En nu je toch je Google scherm al gesloten hebt:  dat plaatje (bovenaan) is niet voor niks een koe. Ik woon in Purmerend "cow city" vanwege de koemarkt. En zit u er ook door heen.. ? ik ben te vinden in cafe 'de Bonte Koe"...........in Purmerend en aan, hoe kan het ook anders....de Koemarkt. Drinken we samen een biertje want ook gedeelde smart is halve smart en ook DAT moet je willen delen. Dát verbindt ook !

M.R.

Opmerkingen

Wil je reageren? Meld je aan!

Contactpersonen

portret
MiD Waterland , energie coop Opgewekt in Purmerend etc .
martien roelofs
0299-785073