Underwearrun

Voor de productie van een gemiddeld boxershort wordt 700 liter water verbruikt. Echt. Maar. Hou je vast. Bij een T-shirt is dat 2.500 liter en voor een jeans kom je uit op 7.000 liter water. Dat is niet alleen verschrikkelijk en veel – het is ook nog eens bijzonder onnodig. Een biologisch geteeld katoenplantje kan namelijk zorgen voor 30% reductie en wanneer er gebruikt gemaakt wordt van ‘rainfed’ locaties, valt maar liefst 70% reductie te realiseren. Helaas kiest de katoenindustrie niet altijd voor de juiste plant op de juiste locatie. Dit vinden wij bizar – want het kan anders! Om aandacht te vragen voor dit probleem, organiseerden wij op 9 juli 2015 de Underwear Run in Amsterdam. Tijdens de tweede editie rennen we met ruim 80 man in het ondergoed van A-dam Underwear.

Underwearrun

1 Analyse

 

Voor de productie van één onderbroek is dus gemiddeld 700 liter water nodig. Voor een gemiddeld T-shirt zit je zelfs al op 2.500 liter en voor jeans op 7.000 liter water. Gezien de continue behoefte aan kleding verbruikt de katoenteelt jaarlijks gigantisch veel water. 42 procent van al dat water wordt geïrrigeerd uit lokale rivieren en meren. Dit heeft een enorme impact op de natuur, het milieu in de omgeving en de mensen die van dat water afhankelijk zijn. Een sprekend voorbeeld is het Aralmeer op de grens van Kazachstan en Oezbekistan. Dit meer droogde helemaal op door de katoenteelt. Lees meer over het milieu-probleem in ons blog.

Aralmeer 2000   Aralmeer 2014

Foto's: Links: Aralmeer in 2000. Rechts: Aralmeer in 2014. Bron:NASA.

2 Plan

Wij willen dat de kledingindustrie haar waterafdruk verlaagt. Op internet vind je snel duurzame alternatieven voor katoen als hennep, brandnetel en bamboe. Hoewel ze vele malen minder water en pesticiden nodig hebben om te groeien, is transparantie in het productieproces ver te zoeken. Er is weinig duidelijk het gebruik van de chemicaliën om de harde bamboestok tot zachte vezel te maken, bijvoorbeeld.

Wij hebben eerst alle feiten verzameld. Hoeveel liter water wordt er gebruikt, waar speelt het probleem precies? Het meeste is gewoon op internet te vinden, maar controleer wel goed de bronnen. Toen zijn we gaan kijken wie er nog meer met het thema bezig is en hebben we gesprekken met een aantal organisaties gevoerd om er achter te komen wat zij  precies doen. Toen ontstond langzaam een idee over wat wij hieraan konden bijdragen. De insteek is heel belangrijk, wat wordt precies je verhaal? Wij kozen dus voor een verhaal met een knipoog. Natuurlijk hebben we alles opgeschreven: ons projectplan.


Het ondergoed van onze renners

De onderbroeken en tanktops die onze renners en modellen dragen, zijn door A-dam Underwear gemaakt van biologisch katoen uit Turkije. Door te kiezen voor Turkije kiest A-dam Underwear bewust voor een locatie waar katoen van nature makkelijker groeit zonder dat extreem veel irrigatie nodig is en hun producten per vrachtwagen in plaats van vrachtschip worden vervoerd.  Het ondergoed van A-dam Underwear is voorzien van het GOTS-keurmerk.Daarnaast besteed A-dam Underwear veel tijd en zorg aan onder ander duurzame verpakkingsmateriaal. De kleding van onze renners voldoet dus aan onze drie belangrijkste eisen voor duurzame kleding!


 

3 Doen

Wij hebben met een aantal mensen bij elkaar gezeten en een brainstorm georganiseerd. Daar kwamen verschillende ideeën uit en dus ook de Underwearrun als vorm. We maakten een duidelijke taakverdeling, wie is waar verantwoordelijk voor. Belangrijk om dit concreet te maken! Het praten met andere partijen hielp ons heel erg. Om:

  • Ons verhaal voor onszelf scherp te krijgen
  • Te vertellen dat je er mee bezig bent
  • Hulp te krijgen!

En toen begon het regelen, een locatie, een vergunning, een sponsor en alle materialen. Het lijkt heel veel, maar met een goede planning en alles stap voor stap samen doen, is het heel goed te doen. Wat ons erg heeft geholpen is aan zoveel mogelijk mensen laten weten dat we er mee bezig waren. En wat we nodig hadden. Dus; “Wij organiseren een Underwearrun en zoeken eigenlijk nog een stel boxen voor op de Dam, ken je iemand die dat kan regelen?”

4 Resultaat  • We hebben met ruim 80 jongeren de run gedaan, voor de tweede keer
  • We zijn in veel media geweest (we hadden dan ook een persaankondiging gedaan), zelfs op Nu.nl (bekijk het filmpje) en PowNed
  • We hebben een mooie website en mooi beeldmateriaal (regel een fotograaf ;-))
  • Er zijn honderden jongeren bereikt met deze actie!

  Organic is Sexy

  Renners

Opmerkingen

Wil je reageren? Meld je aan!

Contactpersonen

portret
Sylvia Klop