Tafelen met... Anders koken, anders kiezen

Organiseer een leuke bbq, picknick of etentje, alleen of met vrienden, en vraag genodigden om te doneren voor jouw heerlijke duurzame maaltijd. Dat is 'Tafelen met...anders koken, anders kiezen'. Je inspireert anderen door lekker en duurzaam te koken, en je steunt Milieudefensie door donaties in te zamelen en uitleg te geven over duurzaam voedsel. Bij Milieudefensie kun je de kookbox aanvragen en kun je wanneer het jou uitkomt een benefietetentje organiseren.

Tafelen met... Anders koken, anders kiezen

1 Analyse

De duurzaamheid van ons voedsel is tegenwoordig een hot topic. Waar komt het voedsel vandaan? Is het wel 'eerlijk'? Is verantwoord koken en eten echt zo duur en lastig als het soms lijkt? Samen een duurzaam etentje houden is een laagdrempelige, inspirerende en gezellige manier om op een eerlijke manier met voedsel om te gaan en tegelijkertijd ook nog eens een goed doel te steunen. Daarom is Milieudefensie begonnen met 'Tafelen met...' Door een kookbox aan te bieden wil Milieudefensie mensen een handreiking geven en zo het enthousiasme voor eerlijk eten vergroten. In de kookbox zit een seizoensmenu, een spel, menukaartjes, en wat andere attributen om je etentje mee aan te kleden. Je kunt 'm aanvragen door te bellen naar de Servicelijn, 020 - 6262 620 (bereikbaar op werkdagen van 09.30 tot 16.30).

2 Plan

Zorg ervoor dat je je strategie goed hebt uitgestippeld; hoe groter de groep mensen die je wil uitnodigen, hoe beter voorbereid je moet zijn. Hou de volgende zaken in je achterhoofd:

  • Wie is je doelgroep? Wil je bijvoorbeeld alleen je directe vrienden bereiken, of buurtbewoners, of studenten?
  • Wat weet je van je doelgroep? Welke zaken zijn er voor hen belangrijk? Denk hierbij aan dingen als het budget dat ze hebben, hoeveel tijd ze beschikbaar hebben voor duurzaam inkopen en koken, hebben ze kinderen, dat soort dingen.
  • Hoe ga je deze mensen bereiken? Kun je van iedereen een mailadres krijgen, of kun je beter flyers neerleggen in een buurthuis, of kun je een oproep ergens plaatsen?
  • Wie heb je nog meer nodig? Wie is je kok, wie schrijft eventuele mails en teksten, wie levert je voedsel aan?
  • Hoeveel tijd heb je beschikbaar voor het plannen en uitvoeren?
  • Hoeveel hulp heb je? Vele handen maken licht werk natuurlijk.
  • Welke middelen heb je tot je beschikking (budget, locatie, vaardigheden)? Wellicht kun je gebruik maken van sponsoring of andere manieren van netwerken om dit uit te breiden.

Kijk hier voor meer tips en ideeën. 

3 Doen

Nu je aan de slag bent is het belangrijk om op de volgende zaken te letten:

  • Timing. Zorg ervoor dat je teksten (voor mails, flyers en oproepen etcetera) op tijd aanlevert en uitstuurt. Check tussentijds geregeld met je mede-organisatoren of alles volgens plan verloopt, zodat je nog op tijd veranderingen kunt doorvoeren.
  • Verantwoordelijkheid. Leer taken delegeren en zorg ervoor dat iedereen een stuk verantwoordelijkheid draagt, zodat niet alles op 1 persoon terechtkomt
  • Heb plezier in wat je doet met elkaar en ga uit van de goede bedoelingen van mensen. Probeer het leuk te houden, ook wanneer dingen niet volgens de planning gaan. Wees ook niet bang om ronduit te vragen om wat je nodig hebt; je zult verrast zijn door hoeveel mensen hun tijd, geld, kennis of andere zaken ter beschikking willen stellen.

4 Resultaat

Er is heerlijk gekookt en er was veel enthousiasme over dit project onder koks en gasten.

We hadden veel geïnteresseerden, maar uiteindelijk wel weinig echte koks. Dit was een leermoment, we moeten specifieker zijn over wat er van je verwacht wordt als je je inschrijft.


 

Contactpersonen