Handtekeningenactie

Al jaren staan vrijwilligers van Milieudefensie Arnhem op iedere tweede zaterdag van de maand tussen 13.00 uur en 15.00 uur met een stand in de bibliotheek om handtekeningen te verzamelen voor een maandelijks wisselend milieudoel. Het is een hele leuke, laagdrempelige actie waarmee we als organisatie goed zichtbaar zijn in de stad.

Handtekeningenactie

1 Analyse

Iedere maand heeft de stand een ander thema. Omdat mensen die de stand bezoeken graag iets willen doen, is het belangrijk om ze niet alleen informatie te geven maar ook een mogelijkheid om iets te doen, in dit geval een handtekening zetten. De thema’s voor onze stand kiezen we op basis van wat er op dat moment actueel is. Vaak is dit een Earth Alarm, maar het kan ook een schaliegaspetitie zijn bijvoorbeeld. Als Milieudefensie geen lopende actie heeft, werken we samen met andere organisaties en verzamelen we bijvoorbeeld handtekeningen voor de Greenpeace-actie om van de Noordpool een reservaat te maken, of van de Gelderse Milieufederatie voor bonte dijken, of van Wakker Dier voor meer ruimte voor de varkens.

De onderwerpen liggen altijd in de lijn van de standpunten van Milieudefensie, bij twijfel hierover bellen we met het hoofdkantoor voor overleg en toestemming om onder de Milieudefensievlag met dit thema aan de slag te gaan.

Voor Milieudefensie Arnhem is de schrijfmiddag de ‘basisactie’. Dit was het eerste wat we deden toen we met twee mensen begonnen met de Arnhemse groep. En nu, na al die jaren, is de schrijfmiddag nog steeds een vast actiemoment waar we vier vaste mensen voor hebben. Wil je meer weten of heb je vragen? Mail dan naar Milieudefensie Arnhem en we nemen contact met je op: arnhem@milieudefensie.nl

2 Plan

Deze actie kun je zo groot maken als je zelf wil. Je kunt al klaar zijn met het inrichten van een stand en het neerleggen van een handtekeningenlijst, maar je kunt er ook voor kiezen het groots aan te pakken. Als het om bijen gaat, kun je bijvoorbeeld een bijenpak huren, een knutselactiviteit met bijen bedenken, en met meerdere mensen de straat op (let op, hiervoor is soms een vergunning nodig).

3 Doen

 • Bel naar de bibliotheek (of andere 'openbare' ruimte waar flink bezoek is) en vraag of het mogelijk is dat je iedere maand met een stand mag staan Als dat niet kan, bedenk dan een andere goede plek om te staan.

 • Als je in de bibliotheek mag staan, bedenk dan wat goede tijden zijn zodat je de meeste aanspraak hebt.

 • Maak goede afspraken met de bibliotheek: mag je mensen actief aanspreken, bijvoorbeeld?

 • Onderhoud goed contact met de bibliotheek, wees zuinig op je contact! Zorg dat je vlot antwoordt op vragen, zorg dat je ook echt op de afgesproken tijden in de bibliotheek staat, en ruim alles netjes op na afloop.

 • Als je geen kosten hoeft te betalen voor je stand in de bibliotheek, is het leuk om de bibliotheekmedewerkers een bedankje aan het einde van het jaar te geven.

4 Resultaat

 • Vele gesprekken aan de stand.

 • In twee uur tijd halen we gemiddeld 45 handtekeningen op.

 • De bibliotheek is een plek waar voorbijgangers tijd hebben voor een wat langer gesprek. Ook wie niet tekent, is over het onderwerp geïnformeerd.

 • We spreken regelmatig donateurs bij de stand, deze zien dat MD actief is en blijven daardoor hopelijk donateur.

 • Deze actie kan nieuwe actieve leden opleveren.

 • Je wordt een bekend gezicht, mensen zien dat je volhoudt.

 • Omdat er aan de schrijfmiddag een onbeperkt aantal mensen kan meedoen (bij meer dan twee medewerkers kan de rest de straat op om handtekeningen op te halen) is het een goede groepsactiviteit.

Opmerkingen

Wil je reageren? Meld je aan!

Contactpersonen

portret
Mélisande van Engelenburg