Schrijfmiddag

In Arnhem staan we al jaren iedere tweede zaterdag van de maand tussen 13.00 uur en 15.00 uur met een informatietafel in de bibliotheek om handtekeningen te verzamelen voor ‘ een milieudoel’. Het is een hele leuke, laagdrempelige actie waarmee we als Milieudefensie Arnhem goed zichtbaar zijn in de stad.

1 Analyse

Iedere maand heeft onze stand een ander thema. Omdat mensen die de stand bezoeken graag iets willen doen, is het belangrijk niet alleen informatie te geven maar ook een mogelijkheid iets te doen: een handtekening zetten. De thema’s voor onze stand kiezen we op basis van wat er speelt. Vaak is dit een Earth-Alarm, maar het kan ook een schaliegaspetitie zijn. Als Milieudefensie geen lopende actie heeft, werken we samen met andere organisaties en verzamelen we bijvoorbeeld handtekeningen voor de Greenpeace-actie om van de Noordpool een reservaat te maken. Of bijvoorbeeld van de Gelderse Milieufederatie voor bonte dijken of van Wakker Dier voor meer ruimte voor de varkens.

De onderwerpen liggen altijd in de lijn van de standpunten van Milieudefensie, bij twijfel hierover bellen we met het hoofdkantoor voor overleg/toestemming om onder de Milieudefensievlag met dit thema aan de slag te gaan. 

2 Plan

Deze actie kun je zo groot maken als je zelf wil. Je kunt een stand inrichten en een handtekeningenlijst neerleggen en dat is het.  Je kunt er ook voor kiezen het groots aan te pakken. Als het om bijen gaat, kun je bijvoorbeeld een bijenpak huren, een knutselactiviteit met bijen bedenken, met meerdere mensen de straat op (let op hiervoor is soms een vergunning nodig).
Voor Milieudefensie Arnhem is de schrijfmiddag de ‘ basisactie’. Dit was het eerste wat we deden toen we met 2 mensen begonnen met de Arnhemse groep. En nu, na al die jaren, is de schrijfmiddag nog steeds een vast actiemoment waar we vier vaste mensen voor hebben.

3 Doen

 

 • Bel naar de bibliotheek (of andere “openbare “ ruimte waar veel mensen komen) en vraag of het mogelijk is dat je iedere maand met een stand mag staan Als dat niet kan, bedenk dan een andere goede plek om te staan
 • Als je in de bibliotheek mag staan, bedenk dan wat goede tijden zijn, wanneer komen de meeste mensen langs
 • Maak goede afspraken met de bibliotheek: mag je mensen actief aanspreken, enz.
 • Onderhoud goed contact met de bibliotheek (wees zuinig op je contact!)  Zorg dat je vlot antwoord op vragen, zorg dat je op afgesproken tijden in de bibliotheek staat, ruim alles netjes op na afloop.
 • Als je geen kosten hoeft te betalen voor je stand in de bibliotheek, is het leuk om de  bibliotheekmedewerkers een bedankje aan het einde van het jaar te geven.

4 Resultaat

 • Vele gesprekken aan de stand.
 • In twee uur tijd halen we gemiddeld 45 handtekeningen op
 • De bibliotheek is een plek waar voorbijgangers tijd hebben voor een wat langer gesprek. Ook wie niet tekent, is over het onderwerp geinformeerd
 • We spreken regelmatig donateurs bij de stand, deze zien dat Milieudefensie actief is, blijven daardoor hopelijk donateur
 • Deze actie kan nieuwe  actieve leden opleveren
 • Je wordt een bekend gezicht, mensen zien dat je volhoudt
 • Omdat er aan de schrijfmiddag een onbeperkt aantal mensen kan meedoen ( 2 mensen achter de stand, zijn er meer mensen dan gaan zij op straat handtekeningen verzamelen) is het een goede groepsactiviteit. Na afloop gaan we dan ook met z’n allen gezellig aan de koffie/thee om na te genieten van ons succes.

 

 

 

Opmerkingen

Wil je reageren? Meld je aan!

Contactpersonen

portret
Riemer Broekhuisen