Repair Café

Organiseer met je eigen wijk een ontmoetingsplek waar je kapotte spullen kunt repareren, zodat ze niet in de vuilnisbak komen en je niet onnodig een nieuw apparaat hoeft aan te schaffen.

Repair Café

1 Analyse

Er worden op grote schaal veel apparaten weggegooid. Dat is niet altijd nodig. Soms met een blik van één persoon met expertise is een apparaat zo weer gerepareerd. Tegen de consumptiemaatschappij in willen wij door middel van een Repair Café mensen de mogelijkheid geven hun spullen te laten maken.

Dit is niet alleen goed voor eigen portomonee, maar ook voor mens en milieu. Tevens biedt een Repair Café de mogelijkheid de mensen uit je buurt te leren kennen; dit zorgt voor een betere sociale samenhang in de wijk, bestrijdt eenzaamheid onder ouderen, helpt arbeidsongeschikten of werkzoekenden uit een sociaal isolement, en biedt mensen met ervaring de mogelijkheid hun expertise over te brengen aan anderen.

2 Plan

Tijdens een buurtbewonersdag over duurzaamheid en geluk die we hadden georganiseerd in mijn wijk kwam naar voren dat men zich wel wilde inspannen om een Repair Café op te zetten. Zo konden we met een groepje van 5 personen aan de slag. Er was één iemand die al veel uitzoekwerk had gedaan voor het opzetten van een Repair Café, waardoor we al gelijk veel informatie hadden om snel te starten. Later is deze persoon uit de kerngroep gegaan, maar konden de overige personen het zelf overnemen. We hebben vervolgens de taken verdeeld en een analyse gemaakt van ieders netwerk om deze te benutten bij ons plan.

3 Doen

Op de website van Repair Café Nederland staat een handleiding die je goed kunt gebruiken bij het opzetten van een Repair Café.

Na het lezen van de handleiding zijn we gelijk van start gegaan. Op de duurzaamheidsdag hadden veel bewoners aangegeven dat ze een Repair Café een goed initiatief vinden. Daarmee hadden we voldoende draagvlak en konden we een subsidieaanvraag indienen bij de gemeente. We hebben ons gericht op het ´leefbaarheidsbudget´ dat speciaal is bedoeld voor bewoners om bewonersparticipatie en duurzaamheid in de wijk te stimuleren.

We gaan nu vooral vrijwilligers werven op hun expertise, denk aan:
- kleding/textiel
- elektrische apparaten
- fietsen
- meubels/houten voorwerpen

4 Resultaat

We hebben geflyerd op de dag van het park.

  • Het is handig als je op bestaande wijkdagen het Repair Café onder de aandacht brengt. 
  • Maak gebruik van social media om een ´like page´ te maken van je Repair Café op facebook.
  • Maak gebruik van je eigen netwerk.
  • Bezoek andere Repair Café´s voor de inventarisatie van het aanschaffen van reparatiemateriaal.

Opmerkingen

Martien Roelofs
Martien Roelofs zegt:
18-09-2014 11:04

Als mede organisator van het Repair cafe Purmerend een tip: Wil je donaties verkrijgen dan is het handig om een eigen Stichting op te zetten. Er kan dan een (lokaal) bestuur gevormd worden en ook is het mogelijk een eigen rekening te openen. Donaties kunnen dan op de eigen rekening gestort worden en er hoeft dan binnen de Miliieudefensie rekening geen aparte adminsitratie van bijgehouden te worden Veel notarissen zijn best wel bereid de acte gratis te passeren.

Wil je reageren? Meld je aan!