Niet nog meer kernafval

Een landelijke petitie die oproept te stoppen met de productie van kernafval. Hoogradioactief kernafval is levensgevaarlijk en moet voor 240.000 jaar volledig afgeschermd van mens en milieu worden opgeborgen. Niemand weet hoe dat moet, geen enkel land ter wereld heeft een oplossing voor het kernafval. En we blijven het maar produceren...

Niet nog meer kernafval

1 Analyse

Nederland heeft nog 1 werkende kerncentrale, in Borssele, Zeeland. Die is oud en kampt vaak met storingen en ongelukken. Gelukkig is het nog nooit echt helemaal mis gegaan. Maar de kerncentrale produceert ook hoogradioactief kernafval. En dat terwijl we nog geen enkel idee hebben hoe we dat ooit ergens veilig op gaan slaan. Het moet voor tienduizenden jaren opgeborgen worden, zodanig dat het nooit meer vrij kan komen in het milieu. Probeer je dat maar eens voor te stellen. Afval dat tienduizenden jaren intens blijft stralen, gloeiend heet en ook nog zwaar chemisch is. Al het Nederlandse kernafval wordt nu in bovengrondse bunkers opgeslagen bij de COVRA in Zeeland. Dat is voor 100 jaar, we hebben geen idee wat er daarna moet gebeuren. "Kop in het zand", dat is eigenlijk het motto. We gaan door met kernenergie en onze kleinkinderen zoeken maar uit wat ze met het afval moeten doen. test

Hoog tijd dat we stoppen met het almaar groter maken van het probleem. In het eerste kwartaal van 2015 publiceert de regering een 'Nationaal Plan Kernafval' waarin weer komt te staan dat er pas over ruim 100 jaar een besluit genomen hoeft te worden over de definitieve berging van het kernafval. Wij zeggen; stop met de productie en ga NU met de billen bloot door aan te geven wat er met het afval moet gebeuren. Al 40 jaar wordt er gepraat over een 'definitieve berging' van het kernafval. De 'zoutkoepels' in Drenthe, Groningen en Friesland zijn in beeld, net als kleilagen onder Brabant. Maar uit elk onderzoek blijkt dat dat niet veilig is. Bovendien; niemand in die provincies wil boven een opslag van kernafval wonen, dus worden besluiten steeds uitgesteld.   

2 Plan

Tijd dus om te stoppen met het maken van steeds meer kernafval. Dat kan op allerlei manieren, dat lukt niet met 1 activiteit alleen. WISE voert actief campagne tegen kernenergie, onder andere door steeds meer mensen en bedrijven over te laten stappen op groene stroom. Maar we bemoeien ons ook actief met de discussie over kernafval. Nu door een petitie te lanceren die de regering oproept consequent te zijn; als je geen oplossing weet voor kernafval moet je stoppen het te maken.

 

3 Doen

We werken samen met lokale groepen in Zeeland, en met zo veel mogelijk landelijke milieuorganisaties, burger-initiatieven en alle mensen van goede wil. We kunnen prima zonder de kerncentrale in Borssele en we moeten stoppen met de productie van levensgevaarlijk afval. Een petitie starten is niet moeilijk en als veel mensen meedoen is het een krachtig signaal. Bovendien gaan we alle ondertekenaars van de petitie vragen een zogenaamde zienswijze in te dienen als reactie op het Nationaal Plan kernafval. De regering moet die zienswijzen dan meenemen bij het maken van een definitief Nationaal Plan. Help mee, verzamel handtekeningen door de petitie te delen. Je kunt ook papieren handtekeningenformulieren , die sturen we je dan toe.

4 Resultaat

We willen in elk geval 10.000 handtekeningen ophalen.
En we willen minimaal  de helft van de ondertekenaars ook een 'zienswijze' laten opsturen. 

Opmerkingen

Johannes Franciscus Marie Potters
Johannes Franciscus Marie Potters zegt:
23-04-2015 22:38

Historisch argument: Hoe wil je een wereldbeschaving opbouwen, die millennia lang de discipline opbrengt en de organisatie (kosten!) om het nu reeds ontstane afval te beheren? Kijk naar de afgelopen millennia!

Wil je reageren? Meld je aan!

Contactpersonen

portret
Peer de Rijk