Nacht van de Nacht

Met kaarsen, sterren en maanlicht is de Nacht van de Nacht de gezelligste activiteit van het jaar! De Nacht van de Nacht is een landelijk evenement en wordt gecoördineerd door de Natuur- en Milieufederaties en vindt jaarlijks plaats op de laatste zaterdag van oktober. Lokale groepen kunnen aansluiten en zelf bedenken hoe ze de Nacht van de Nacht invulling geven.

Nacht van de Nacht

1 Analyse

Nederland is een van de landen waar het ‘s nachts het minst donker is. Een donkere nacht is een van de oerkwaliteiten van het buitengebied, net als stilte en ruimte. Duisternis is belangrijk voor mens en dier.

In Arnhem organiseert de werkgroep Minder Lichthinder (samenwerking tussen Bezoekerscentrum Sonsbeek, Milieudefensie Arnhem en de Jongerenwerkgroep Sterrenkunde afdeling Arnhem) een Arnhemse Nacht van de Nacht in en rond park Sonsbeek. Daar is van alles te doen: excursies in het donker met de parkbeheerder en IVNgidsen (ook wel nachtsafari’s genoemd), kampvuur met spannende verhalen, presentaties van de Vereniging voor Weer-en Sterrenkunde, telescopen, Vollemaansoep proeven, kinderen worden geschminkt als nachtdier, enz. Ook nodigen we restaurants uit een diner bij kaarslicht te organiseren en hebben we een fotowedstrijd georganiseerd. Meer informatie: www.minderlichthinder.nl

2 Plan

Doel van deze activiteit is mensen bewust maken van de waarde van het donker. Het gaat vooral om het ‘ ervaren van het donker’. Ook geven we mensen tips om lichthinder te verminderen.
 
 • Bedenk eerst of je een kleine activiteit wil organiseren of dat het ook best een groter evenement mag worden.
 • Besef dat hoe meer mensen/groepen meedoen, hoe meer tijd het kost om alles in goede banen te leiden. Als je genoeg tijd hebt en het een groot evenement kan worden benader dan andere groepen met de vraag om mee te doen. Misschien wil het IVN wel een wandeling in het donker organiseren of is er een sterrenwacht in de buurt die met telescopen wil staan.
 • Samen aan tafel (met wie is afhankelijk van de keuze ‘ groot of klein evenement’ ) en brainstormen over leuke activiteiten tijdens de Nacht van de Nacht. Vind je het lastig iets te bedenken? Op www.nachtvandenacht.nl vind je een inspiratiegids met vele voorbeelden van mogelijk activiteiten.
 • Werkplan maken: wat is ons doel, wat gaan we doen, wanneer, wie doet wat, begroting

3 Doen

 • Zorg dat iemand de verantwoordelijkheid voor de coordinatie op zich neemt
 • Bekijk de toolbox op www.nachtvandenacht.nl en kies de materialen uit die je nodig hebt.
 • Heb je financien nodig voor je activiteiten? Bedenk dan iets om je activiteit te financieren.  Bijvoorbeeld een (lage) entreeprijs voor een wandeling, het verkopen van biologische Vollemaansoep, enz.
 • Posters en flyers om de nacht van de nacht te promoten ontwerpen en verspreiden
 • Persberichten schrijven. Denk ook aan berichten op Facebook, twitter en digitale nieuwsbrief als je die middelen hebt. 

4 Resultaat

 •  Veel enthousiaste bezoekers! In Arnhem organiseren we de Nacht van de Nacht al enkele jaren. De bezoekersaantallen variëren tussen de 200 en 400. Voor meer informatie, mail naar arnhem@milieudefensie.nl
 • Veel publiciteit, alle jaren grote artikelen in de Gelderlander en lokale bladen. In deze artikelen wordt steeds de link met het belang van het donker gelegd, dus de boodschap komt goed onder de aandacht van het publiek.

Opmerkingen

Wil je reageren? Meld je aan!