Taste the waste

Door contact te zoeken met je lokale supermarkt, kun je voedsel ophalen om ´taste the waste´ maaltijden te bereiden. Je kunt een diner of picknick organiseren met voedsel dat anders weggegooid zou worden.

Taste the waste

1 Analyse

In de lokale groep van milieudefensie Delft gaat de voorkeur uit naar het thema: Voedsel.
Twee jaar geleden kwam een nieuwe vrijwilliger die voedselverspilling wilde aanpakken.
Toen zijn we eerst begonnen met ´Over de datum diners´, die naam hebben we later veranderd naar ´taste the waste´. Een al bestaande naam, die beter klinkt.

Wat ons opviel is dat supermarkten, heel gemakkelijk voedsel weggooien die eigenlijk nog prima te eten is. Waarom doen ze dat?

Er wordt op grote schaal veel voedsel verspild. Dit terwijl er wereldwijd veel honger wordt geleden. Uit onderzoek is gebleken dat er vandaag de dag 870 miljoen ondervoede mensen in de wereld leven. Dit betekent dat één op de acht mensen niet genoeg te eten krijgt om een gezond en actief leven te leiden. Het is bizar dat wij het dan zo gemakkelijk weggooien.

Elk jaar wordt een derde van al het voedsel dat bestemd is voor menselijke consumptie, zo’n 1,3 miljard ton, verspild. Alle energie, water en chemicaliën die gemoeid gaan bij de productie, distributie en het afvoeren van verspild voedsel gaan daarmee ook verloren. Alles bij elkaar zorgt dat voor een CO2-uitstoot die alleen wordt overtroffen door de jaarlijkse uitstoot van China en de VS.

Kortom; voedselverspilling is slecht voor mens, milieu, klimaat en de economische verdeling in de wereld. Daar willen we wat aan doen.
Het is een uitermate complex probleem, maar je moet ergens beginnen. Dichtbij in onze eigen omgeving binnen ons eigen netwerk. Het netwerk van onze milieudefensie kerngroep.
 

2 Plan

We gaan een ´taste the waste´ diner organiseren om het thema ´voedselverspilling´ onder de aandacht te brengen.

Het etentje wordt gemaakt van voedsel dat eigenlijk nog prima te eten is en anders weggegooid zou worden. De doelgroep waar wij ons op richten zijn de consumenten van de lokale supermarktketens in Delft.

Plan van aanpak:

1) regelmatig bij elkaar gaan zitten om een planning te maken hoe we het gaan aanpakken.

2) taken verdelen:

 •     wie regelt de lokatie voor het diner;
 •     wie zorgt voor de PR, flyers ontwerpen en drukken;
 •     wie zorgt voor een persbericht in de lokale krant en op de website;
 •     wie maakt een afspraak met supermarkten?

3 Doen

Zodra we het besluit hadden genomen ons volledig in te zetten voor de actie, begon het eigenlijk vanzelf te rollen. Via een kennis konden we een locatie regelen bij: Hotel de plantaan geheel kosteloos.

 • Via onze nieuwbrief meldde iemand zich die een catering kon verzorgen.

 • We konden bij 3 supermarkten voedsel ophalen.

 • We konden de overige financieen (van de PR kosten) bij een regionaal Fonds: 1818 neerleggen. Hiermee konden we de eerste flyers financieren en een eigen logo ontwerpen. De Kok wordt betaald met het geld vanuit het fonds.

 • We hebben een samenwerking gezocht met: ´taste the waste´. Ze hebben ons verder niet geholpen of ondersteund, maar we konden wel de naam gebruiken.

4 Resultaat

Het taste the waste diner wordt bereid met voedsel dat bij lokale supermarkten wordt afgehaald, letterlijk uit de containers.

Hotel ´De Plataan´ biedt geheel kosteloos haar prachtige accommodatie aan om hier het vegetarische diner te laten plaatsvinden.
Inmiddels is het uitgegroeid tot een goed lopend concept waarbij we één keer per kwartaal een diner organiseren. Daarnaast bieden we ook workshops aan, waarbij de deelnemers zelf aan de slag mogen. De creativiteit van de deelnemers wordt gestimuleerd door te werken met de leftovers/restanten, die de deelnemers zelf meenemen.
Inmiddels heeft Milieudefensie Delft de Lokaal Bokaal gewonnen. Op de algemene ledendag van Milieudefensie kwam het 'Taste the waste' project als winnaar uit de bus. De prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan de origineelste, leukste en meest leden wervende lokale actie.

Knelpunten/tips:
Belangrijke tips:

 • Goede contacten aangaan en onderhouden!
 • Medestanders vinden, er is altijd een tekort aan handen tijdens de diner of picknick. Zo komt er veel neer op weinig mensen. NL doet, heeft op een gegeven moment wel 4 vrijwillgers kunnen vinden.
 • Ideen vormen is geen probleem, de uitvoering is een punt van aandacht. 

Opmerkingen

Wil je reageren? Meld je aan!