U bent hier: Home / Kennisbank / Landbouw en voedsel / Voedselverspilling

Voedselverspilling

Voedselverspilling is een serieus probleem. Het is niet alleen jammer van al dat heerlijke eten, maar ook zonde voor je portemonnee én ook nog eens slecht voor het milieu.

Voedselverspilling

Per jaar verspillen wij als consument met z'n allen ongeveer 13,6% van al het voedsel dat we aanschaffen: per persoon gaat er zo'n 47 kilo voedsel rechtstreeks de prullenbak in. Botten, schillen, pitten etcetera horen hier niet bij, het gaat puur en alleen om vermijdbare verspilling van prima eten. Dit komt neer op een totale verspilling ten koste van 2,5 miljard euro per jaar, ruim 150 euro per persoon. Dat is de helft van de totale voedselverspilling, en daarmee is de consument de grootste verspiller in de hele keten. De volgende producten worden het meest verspild:

  • Melk en melkproducten

  • Brood

  • Groenten

  • Fruit

  • Sauzen, oliën en vetten

Naast de kosten in geld legt voedselverspilling ook een zware belasting op het milieu, in het bijzonder omdat wij als consument aan het eind van de productieketen zitten. Je gooit niet alleen het voedsel weg, maar ook alle energie die in de teelt of kweek, bewerking, koeling, transport, én verpakking van het product is gestoken. Anders gezegd: met elke kilo voedsel die je weggooit gooi je ook 1,3 liter benzine weg. Met het bestrijden van voedselverspilling is dus behoorlijk wat (klimaat)winst te behalen, en daarom heeft de overheid zich voorgenomen om de voedselverspilling aan het eind van 2015 met 20% terug te dringen. Lees meer feiten in de Factsheet voedselverspilling 2013 van de overheid.

Opmerkingen

Wil je reageren? Meld je aan!