U bent hier: Home / Kennisbank / Economie / Naar een deeleconomie

Naar een deeleconomie

Het idee achter de deeleconomie is dat we beter gebruik maken van alle spullen en middelen die we al hebben.

Naar een deeleconomie

Door huizen, auto’s  gereedschappen, maaltijden en andere goederen te delen kunnen we de consumptiedruk verlagen en zo natuurlijke hulpbronnen minder belasten. Naast dit ecologische component zijn er ook sociale voordelen. Het versterkt de sociale cohesie omdat mensen niet via een abstracte markt, maar direct met hun buurtgenoten spullen, diensten, maaltijden en kennis delen. Het maakt het voor mensen die het economisch moeilijker hebben mogelijk om toch gebruik te kunnen maken van zaken die ze zich anders niet kunnen veroorloven. "Door meer te ruilen en eerlijker te delen kunnen we marktnormen terugdringen en waarden zoals solidariteit herstellen. Dat klinkt mooi en als het inderdaad ertoe leidt dat we onze huizen, auto’s , gereedschappen, maaltijden en de zorg met elkaar gaan delen, dan is dat ook mooi. Maar je ziet nu ook het omgekeerde gebeuren en juist marktnormen intrede doen in de sharing space: vroeger leende je nog wel eens de auto van je buurman, nu moet je er voor betalen." - Lars Moratis, 2014. 

Milieuaspecten

Het is bij een beoordeling van de milieueffecten van de ontwikkeling van de deeleconomie nodig die niet op een hoop te gooien met de sociale en economische effecten en dat geheel vervolgens als 'goed' of 'fout' te beoordelen. Ook als het delen van wat dan ook gebeurt om geld te verdienen en niet uit sociale overwegingen, dan kan het toch tot vermindering van milieugebruik leiden. Maar ook als alleen de milieueffecten bekeken worden is het delen niet altijd 'goed'. Het gebruik maken van de auto van iemand anders kan het milieuvriendelijker gebruik van de fiets of van het openbaar vervoer verdringen. 

Meer informatie

Lars Moratis - De deeleconomie is niet vanzelf duurzaam. Down to Earth Magazine, jaargang 5, december 2014 
Deeleconomie - Overzicht van Nederlandse voorbeelden. 
Sharing economy - Wikipedia. (pagina in het Engels) 
VPRO Tegenlicht - Hoezo samen delen? Video zonder ondertiteling, 47 minuten, 30 november 2014. 

Contacten
Peerby (spullen lenen van mensen uit de buurt)
Airbnb (verhuur van privé-accommodaties) 
BlaBlaCar en SnappCar (vervoer met privé-auto's)  
Rachel Botsman, gerenommeerd auteur van What's Mine Is Yours (2010) en toonaangevend denker rondom de deeleconomie. TEDtalks etcetera te zien op haar website.
 

Opmerkingen

Wil je reageren? Meld je aan!